De technologie stelt smartphonegrbuikers, zoals iPhone-bezitters, in staat om hun telefoon te bedienen als ze die niet bij de hand hebben. In plaats daarvan kan bijvoorbeeld de handpalm dienst doen als touch interface die de telefoon aanstuurt.

De volgende stap

De onderzoekers van het Hassno-Plattner Instituut noemen de technologie "denkbeeldige interface. Door gebruik te maken van camera's die uitgerust zijn met dieptesensors die boven de gebruiker hangen wordt geregistreerd welke plek op de handpalm wordt aangeraakt.

Volgens onderzoeker Patrick Baudisch is er een grote stap gemaakt met de overschakeling van het gebruik van een stylus naar het gebruik van echte touchscreens. "We zagen dat dit een goed idee was en wilden dat dit verder ging", legt hij uit. "Waarom laten we deze stap er niet uit en pakken we helemaal geen apparaat meer voor kleine interacties als het aan- en uitzetten van een wekker of het opnemen van telefoongesprek (..) of iets dergelijks, mensen zullen direct interactie hebben met hun handpalm."

Toch nog wat haken en ogen

Volgens Baudisch werkt het systeem goed omdat gebruikers de locatie 70 tot 80 procent van de 20 iconen in hun startscherm onthouden. Wel zijn er nog wat problemen te overwinnen, zoals het meer draagbaar maken van de camera's en het trainen van mensen die een apparaat moeten gaan gebruiken dat ze niet kunnen zien.