Een flinke zonnevlek keert zich op dit moment naar de Aarde en kan daardoor flinke impact hebben op onze elektronica en energievoorzieningen. Het is de grootste en meest actieve zonnevlek van de afgelopen 24 jaar. Mocht het tot een uitbarsting van een zonnevlam komen, kan dat leiden tot energie-uitval, verstoorde communicatie en beschadigde satellieten die in een baan om de Aarde draaien.

Dat komt omdat een dergelijke CME (coronal mass ejections) een zware aanval doet om de magnetosfeer van de Aarde, verklaart The Conversation. Een dergelijke zonnevlam kan enkele minuten duren en levert op zijn zwaarst (de X-klasse) 100.000 maal het totale energieverbruik van de totale mensheid in een jaar tijd.

100 miljard kilo, snelheid 1000 km per seconde

Een dergelijke zonnevlam kan tot aan 100 miljard kilo wegen en spuit gas de ruimte in met een snelheid tot aan 1000 kilometer per seconde. De in de vlam meegespoten geladen deeltjes knallen vervolgens tegen het magnetisch veld rond de Aarde aan.

Dat de actieve zonnevlek een dergelijk zware CME zal afgeven is nog niet duidelijk, maar als dat gebeurt kan dat tot schade leiden. Niettemin is de zon op dit moment in een van zijn zwakste cycli, bekend als zoncyclus 24.