Het lijkt erop dat er gefilterd wordt bij zoekopdrachten binnen en buiten China, bericht de IDG News Service vanuit Peking. Een zoekopdracht in het Engels naar 'Tiananmen', de Chinese naam voor het plein van de Hemelse Vrede, leverde foto's van tanks op die werden ingezet bij de pro-democratie protesten van 1989. Bij een opdracht in traditioneel Chinees werden de tanks ook getoond. Een zelfde zoekopdracht in versimpeld Chinees toonde echter statige foto's op van de Tiananmen poort die leidt naar het oude gedeelte van Peking.

Het zoekfilter wordt ook toegepast op andere politiek gevoelige termen. Een zoektocht naar 'Falun Dafa', een naam voor een verboden Chinese sekte, leverde bij Engelse en traditioneel Chinese opdrachten de homepage van de sekte op. In versimpeld Chinees kwam de site niet naar boven.

Controle

Net zoals Google filtert Bing ook gevoelige zoekresultaten in andere talen als er gezocht wordt vanaf een ip-adres in China. Het land is vorige week begonnen met het verder onder controle krijgen van het internet. Zo werden sites als Facebook, Twitter en Flickr geblokkeerd tijdens de herdenking van de rellen van 1989.

Ook Google werkt mee met de Chinese overheid. De Chinezen begonnen vorige week met het blokkeren van zoekresultaten die volgens het communistische regime pornografisch materiaal bevatten. Het ging om beeld en tekst. Dit materiaal komt deels voort uit zoekopdrachten in andere talen dan het Chinees, maar ook deels uit Chinese content vanuit andere landen. De blokkade betreft in voorlopig alleen Chinese zoekresultaten.

Overleg

Google meldde overleg te voeren met de Chinese autoriteiten, maar dat het bedrijf ook technische maatregelen wil nemen. De zoekmachine wil de index van Google.cn loskoppelen van andere zoekindexen, waaronder Google.com. "Wij voeren een grondige keuring van onze zoekdienst uit en nemen alle noodzakelijke stappen om problemen met onze zoekresultaten op te lossen", verklaarde het Amerikaanse internetbedrijf.

Microsoft was niet direct bereikbaar voor commentaar.