De Canadese toezichthouder Competition Bureau is een formaal onderzoek gestart naar de praktijken van Google. Een verkennend onderzoek leidde tot de verdenking dat het bedrijf zijn positie als dominante zoekmachine misbruikt, meldt de krant Financial Post. Het zoekbedrijf zou op meerdere punten de mededingingswet in het land hebben geschonden.

Het zou onder meer gaan om de deals met hardwaremakers en softwarepartijen om Google als standaardzoekmachine in te stellen. Ook zou Google zoekresultaten hebben gemanipuleerd om zijn eigen diensten, zoals Google News, te promoten. Google's advertentiesysteem AdWords zou gebruikers bovendien beperken in het exporteren van hun gegevens naar een concurrerende advertentieplatforms.

Brazilië

In oktober startte ook de Braziliaanse mededingingswaakhond een onderzoek naar mogelijk concurrentiebeperkend handelen door Google. Zo zou Google bedrijven ontmoedigen te adverteren bij concurrerende zoekmachines, waarmee Adwords een oneerlijk voordeel zou krijgen. Dat onderzoek startte na klachten door Microsoft.

Een andere klacht betreft het scrapen van recensies op sites van prijsvergelijkers die Google toont in zijn eigen zoekmachine, terwijl Google het concurrerende zoekmachine niet toestaat op de recensies door zijn gebruikers te scrapen. Hierover klaagden ook de Braziliaanse prijsvergelijkers Buscapé en Bondfardo.

Europese schikking

Eerder deden mededingingsautoriteiten in onder meer de VS en de Europese Unie al onderzoek naar vergelijkbaar machtsmisbruik door Google. In april kwam de Europese Commissie een omstreden schikkingsvoorstel dat Google verplicht te linken naar drie concurrerende zoekmachines, maar dat zou alleen gebeuren via een pop-up. Google's rivalen reageerden boos op de minimale concessies die Google moet doen.

Google beloofde vervolgens prominenter te linken naar zijn concurrenten. De Europese Commissie lijkt daarmee tevreden. Eurocommissaris Almunia verwacht in het voorjaar van 2014 een eind te kunnen maken aan de slepende zaak.