Logica, sinds gisteren CGI geheten naar het nieuwe moederbedrijf, gaat zijn oudere werknemers vragen om in te leveren op hun loon. Dat zegt Ron de Mos, de nieuwe directeur van CGI Nederland, in het Financieele Dagblad. AutomatiseringGids citeert uit dat interview.

Logica CGI volgt Capgemini

Daarmee volgt de ict-dienstverlener branchegenoot Capgemini dat eerder deze week een dergelijk besluit nam. De Mos, die in oktober van KPN overkwam naar het toen nog geheten Logica, zegt in Het Financieel Dagblad dat hij “oudere werknemers langer binnen bedrijven aan de slag" wil houden. Daartoe moeten de arbeidsvoorwaarden in de gehele ict-sector worden hervormd.

Capgemini wil 400 van zijn dure oudere werknemers een loonoffer vragen van 10 procent. Ordina en Atos volgen dat voorbeeld. De ICT-dienstverleners stellen dat er sprake is van scheefgroei tussen het salaris en de marktwaarde van veel werknemers.

Op basis van 'vrijwilligheid'

Bij Capgemini is het loonoffer overigens gedaan op basis van vrijwilligheid en ook Ordina zegt geen dwang te willen uitoefenen. Wel sluiten de bedrijven nieuwe ontslagrondes niet uit als veel werknemers weigeren een dergelijk loonoffer te accepteren. De ict-dienstverlening in Nederland is in de topsector al jaren geleden kopje onder gegaan. Jarenlange personeelsreducties hebben geen effect gesorteerd.

De vakbonden spreken van verkapte ontslagrondes en zijn woedend over de voorstellen. Zij eisen banenbehoud en werkgarantie, maar dat willen de bedrijven niet geven. Vakbond De Unie was bang na de aankondiging van Capgemini dat andere bedrijven snel dat voorbeeld zouden volgen. Die vrees lijkt nu bewaarheid te worden.

FNV heeft de bedrijven opgeroepen zich te verenigen als één branche en samen het gesprek aan te gaan met de vakbeweging. FNV reageert daarmee op de oproep van CGI-directeur De Mos.

Update 16.23: Laatste alinea met nieuw reactie van vakbond toegevoegd.