Vrijdagmorgen is het gekaapte domein (www.benbot.nl) van minister Bot van Buitenlandse Zaken online gegaan. Domeinkaper Steven de Jong, eigenaar van het it-bedrijfje Oculus Auris, zegt in een verklaring ideële doelen met de kaping na te streven.

Op Benbot.nl staat een petitie die bezoekers kunnen tekenen. De Jong wil naar eigen zeggen via de site 'de democratische kloof dichten'. Hij vindt dat de bestaande websites van ministers 'het democratisch potentieel niet optimaal benutten'. "Wij hebben recht op transparantie, interactie en begrijpelijkheid om te kunnen controleren en reageren".

Als het aan De Jong ligt, krijgt Bot zijn domeinnaam pas terug als de website geheel conform de wensen van de burgers wordt ontwikkeld. Tegelijkertijd met het tekenen van de petitie kunnen burgers hun wensen aangeven en er in het forum over discussiëren.

De ideeën die na online peilingen de beste blijken, vormen het uitgangspunt voor een openbare aanbesteding. Internetbedrijven kunnen vervolgens op www.benbot.nl hun offerte publiekelijk maken, zodat burgers ook daar weer op kunnen stemmen. De winnende offerte moet leiden tot de officiële website van de minister, zo is het idee.

'Mooie woorden'

De Jong wijst op de speech die Bot uitsprak op de Humboldt Universiteit in Berlijn. Daarin zei hij ondermeer dat de de burger bij de beleidsuitvoering moet worden betrokken. "De mooie woorden van Bot worden in een digitaal jasje gegoten en teruggekaatst in de vorm van een concreet websiteplan", aldus De Jong.

De initiatiefnemer distantieert zich overigens van de kapers van het domein Ritaverdonk.nl: "Verdonk eist terecht haar domeinnaam op. Ritaverdonk.nl is niet de plaats om een spiegelbeeld van haar beleid te geven, maar om haar eigen beleid duidelijk uit te leggen en in contact te treden met burgers en uitgeprocedeerden. Hun domeinkaping is een soort bezetting van de Plenaire Zaal en dat is geen plaats voor protesten."

Buitenlandse Zaken heeft nog geen actie ondernomen tegen het initiatief van De Jong. De uitkomst van een eventuele procedure is nog ongewis. Het gebruik van een merknaam door derden is soms toegestaan bij ideëel gebruik. Bovendien is het bij domeinnamen van belang of de site verwarring zaait.

Eerder moest stichting Liever de domeinnamen janpeterbalkenende.nl en jan-peterbalkenende.nl wel aan de premier geven. Volgens de rechter was het duidelijk dat Balkenende een groter belang bij de domeinnamen had dan de stichting. Over Ritaverdonk.nl is nog geen uitspraak gedaan.

Voor meer achtergrondinformatie rondom de kwestie van domeinnamen van ministers: zie de column van Maurice Wessling op WebWereld.