Dr. Phil deed zijn uitspraken in het CNN-programma Larry King Live. Net als antigamesadvocaat Jack Thomspon, wees de psycholoog de beschuldigende vinger naar videogames, toen hij sprak over de oorzaak van de Virginia Tech-schietpartij. Dat meldt Next Generation.

"Wij als maatschappij programmeren deze mensen. Met gezond verstand kun je bedenken dat videogames waarbij kinderen aan het moorden slaan en hetzelfde geweld dat wordt geromantiseerd op televisie, onderdeel gaan uitmaken van onze maatschappij", zo doceerde de therapeut. "Als je dat combineert met een psycho- of sociopaat of iemand die aan een geestelijke ziekte lijdt, en je voegt een dosis woede toe, dan wordt de drang om dat geweld in de praktijk te brengen, te groot."

Vlak na de schietpartij, waarbij een Zuid-Koreaan 32 medestudenten en zichzelf om het leven bracht, mengde advocaat Jack Thompson zich in de discussie. Thompson, een fel bestrijder van gewelddadige videogames, liet weten dat videogames volgens hem verantwoordelijk zijn voor het geweld.