Metro Bank PLC is de eerste nieuwe spaarbank sinds een eeuw in het Verenigd Koninkrijk. De deuren werden afgelopen zomer geopend, en het bijzondere zit hem in de ict: die is voor 100 procent uitbesteed.

Een efficiënt ict-systeem was volgens CEO Craig Donaldson cruciaal om Metro Bank een goede start te geven. Er werd zwaar ingezet op de klantenservice, die zeven dagen in de week tot laat bereikbaar moest zijn.

Groei

De bank heeft nu nog vier filialen, en hoopt de komende vier jaar nog eens veertig filialen te openen. In 2020 moeten in totaal 200 filialen geopend zijn. Maar vanwege de uitbesteedde ict, heeft de bank slechts vijf ict'ers intern in dienst.

De ict en het onderhoud zijn uitbesteed aan een provider in Londen, Niu Solutions. Het betaalmodel is ingericht als 'pay as you grow', dus de bank betaalt meer naarmate hij groeit, maar krijgt daar ook meer dienstverlening voor.

Hoeveel de bank betaalt hebben de partijen niet bekendgemaakt, maar het pakket is compleet: infrastructuur, softwarebeheer, diensten voor voice en data, virtuele desktops, mobiele technologie, de website van de bank, de helpdesk en twee datacenters.

Bankpas terwijl u wacht

“Nieuwe klanten kunnen rekeningen openen via een snelle procedure, en ze krijgen onmiddellijk hun bankpas op naam”, zegt Donaldson. In dat alles was beschikbaarheid uiterst belangrijk. “We wilden dat alle diensten worden uitgevoerd door één bedrijf”, vervolgt de CEO, die een Service Level Agreement van 99,99 procent beschikbaarheid heeft afgesloten met de leverancier.

De belangrijkste applicatie voor Metro Bank is de bank-software van Temenos, dat in een omgeving opereert dat bestaat uit een cocktailtje van Oracle-, SAP- en IBM-applicaties. In het aanbod zit internetbankieren, en volgend jaar hoopt Metro Bank ook bankieren aan te bieden via de mobiele telefoon. In de toekomst wil Metro Bank dat filiaalmedewerkers ter plekke gepersonaliseerde creditcards voor klanten aan te kunnen maken, en RFID-tags te bieden voor mobieltjes zodat ze gebruikt kunnen worden voor 'contactloos betalen'.