Google voegt zijn database Knowledge Graph toe aan Google Trends. Die tool analyseert populaire zoektermen en geeft gebruikers de mogelijkheid deze onderling te vergelijken. Met de toevoeging van Knowledge Grap (of ‘Kenniskaart’ in het Nederlands) worden voortaan dubbelzinnige termen gescheiden. Volgens Google heeft Trends nu al 700.000 unieke termen.

Semantisch netwerk

Knowledge Graph, dat sinds juni ook toegevoegd is aan de Nederlandse zoekresultaten, werkt op basis van een semantisch netwerk. De informatie die Google daarbij verzamelt is eerder ook gebruikt voor Google Voice Search, waar het een belangrijke basis vormt.

De semantische database is hierbij geen klassieke met tabellen en hiërarchische relaties, maar wordt een 'graph' genoemd, een niet-hiërarchisch netwerk van data-objecten via nodes en links. De relaties tussen de objecten kunnen op deze manier veel dynamischer en complexer zijn.

Nederlandse Trends

Google wil de data van Google Trends op termijn ook geografisch afbakenen. Voorlopig kan dit alleen in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Brazilië, India, Frankrijk, Duitsland en Italië. Wel is Trends al in staat om verkeerd gespelde woorden en omschrijvingen mee te rekenen in zijn resultaten. Zo wordt bijvoorbeeld “hoofdrolspeelster van Iron Man” meegerekend bij data over actrice Gwyneth Paltrow.

De Kenniskaart nog eenmaal uitgelegd: