De API (Application Programming Interface) die Hyves ontwikkelt moet ontwikkelaars "nog meer mogelijkheden bieden om hun creativiteit op Hyves los te laten", aldus Hyves-directeur Raymond Spanjar tegenover Webwereld. Spanjar verwacht de API voor het einde van het jaar met een aantal partners te gaan testen.

"We zijn ook volop bezig om het netwerk opener te maken", reageert Spanjar op vergelijkbare initiatieven in het buitenland. "Zo kun je al makkelijk content van buiten integreren op Hyves door middel van rss-imports voor externe web-logs en kun je Flickr-foto's en Youtube-video's plaatsen."

Het openmaken van het platform werkt voor Hyves twee kanten op. "We werken ook aan rss-feeds van de content op Hyves, zodat je die kunt exporteren naar omgevingen buiten Hyves", zo meldt Spanjar.

MySpace kondigt naar verwachting nog deze week MySpace Platform aan, een set API's die het populaire netwerk toegankelijk maakt voor ontwikkelaars. Ook de zakelijke netwerksite LinkedIn erkent bezig te zijn met het openen van zijn code.