IBM zegt het zo eenvoudiger te willen maken voor zijn klanten om zich in 'de wolk' te begeven. Veel potentiële cloudgangers tasten volgens Big Blue op een aantal fronten nog in het duister, zoals hoe een omgeving er architectonisch eruit dient te zien, of hoe de beveiliging geregeld dient te worden.

Goedgekeurd door IBM

De nieuwe tak van IBM moet zich onder andere bezig houden met het migreren van (applicatie)gegevens naar een cloudomgeving, waarbij de nadruk ligt op kostenvermindering en het vaststellen van best practices. Big blue gaat ook aan de slag met de beveiliging van de omgeving..

Tegelijkertijd heeft IBM aangekondigd dat het met een soort keurmerk zal komen, het zogenaamde Resilient Cloud Validation-programma. Idee daarachter is dat bedrijven zich kunnen opgeven voor een certificering, zodat het de 'Resilient Cloud'-stikker mag dragen.

Slimme insteek

IBM heeft lang niets willen weten van de term cloud computing en heeft bijvoorbeeld de voorkeur gegeven aan SaaS (Software as a Service) als term. Toch is IBM snel met het instellen van dergelijke diensten, vooral omdat de best practices binnen cloud computing nog niet gedefinieerd zijn, zo zegt analist James Governor van open source analistenfirma Red Monk tegenover de nieuwsdienst van IDG.

"Cloud computing is op bepaalde manieren nog erg experimenteel", zegt Governor. "Het is erg moeilijk om de totale bezitskosten en het hoe en waarom ervan vast te stellen."

Een collega van Governor bij Red Monk, Stephen O'Grady, denkt echter dat de stap een enorme impuls kan zijn voor clouddiensten. "Veel bedrijven zien IBM als een 'kingmaker' in het bedrijfsleven; zijn initiatief kan conservatieve bedrijven het zetje geven om iets serieus te gaan gebruiken, zoals het geval was met Linux", zegt O'Grady.

Bron: Techworld.nl