Jarenlang heeft Intel bij de namen van zijn chips de nadruk gelegd op de kloksnelheid. In navolging van onder meer Apple en AMD is de chipfabrikant nu echter tot inkeer gekomen. Kloksnelheden zeggen lang niet alles, zo verklaart Intel nu ook.

Intel komt daarom met typeaanduidingen die meer moeten zeggen dan kloksnelheid, vergelijkbaar met namen van bijvoorbeeld auto's. Er komen drie productfamilies: 300, 500 en 700, zo heeft Intel vrijdag bekendgemaakt. Hoe geavanceerder een bepaalde chip, hoe hoger het getal binnen deze categorieën.

De marktleider zal naar eigen zeggen proberen te differentiëren in zoveel mogelijk technische kenmerken, zoals – behalve de kloksnelheid - het cachegeheugen of de frontside bus. De huidige 3,4 GHz Pentium 4 zou dan Pentium 4 550 kunnen gaan heten. En eenzelfde chip, maar dan met een groter L2 cachegeheugen, Pentium 4 555.

Intel denkt dat de producten met dergelijke aanduidingen een stuk inzichtelijker zullen zijn voor de consument: hoe hoger het nummer, hoe geavanceerder de chip.

De nieuwe aanduidingen moeten dit jaar geleidelijk worden ingevoerd bij nieuwe chips.