Geen Ribbon maar wel een Elements Gallerie. Ook de nieuwe Office voor Apple Mac OS X krijgt een geheel nieuw uiterlijk dat sterk doet denken aan het nieuwe uiterlijk van Office voor Windows.

De verschillende programma's kennen ieder in de nieuwe versie, een soort lint met grote knoppen met duidelijke afbeeldingen. Van belangrijke functies vooral rondom de opmaak van documenten, kan de gebruiker voortaan uit een reeks kant en klare sjablonen kiezen in plaats van zelf in een dialoogvenster alle opties bij elkaar te moeten sprokkelen.

Volgens Han-Yi Shaw, verantwoordelijk voor het nieuwe uiterlijk van Office 2008, dient de verandering hetzelfde doel als de introductie van de Ribbon in Office 2007 voor Windows.

Microsoft wil het gebruiken van ook de minder bekende functies van haar kantoorpakket gemakkelijker maken. Net als bij de Ribbon wordt ook in Office voor de Mac de structuur met uitklapmenu's vervangen door een reeks grote knoppen met daarop grafische voorstellingen van wat die functie doet. Anders dan in Office voor Windows, is de traditionele menubalk echter niet verdwenen. "Mac-gebruikers verwachten gewoon een menubalk bovenaan het scherm."

Een exacte kopie van de Ribbon is de nieuwe Elements Gallery, zoals het uiterlijk van Office 2008 wordt genoemd, dan ook niet geworden. Evenmin zitten zoals bij de Office voor Windows wel het geval is, alle functies op het nieuwe lint.

Subcategorieën

Een belangrijk verschil met Office 2007 is dat gebruikers van Office 2008 voor de Mac, wel het nieuwe uiterlijk zullen kunnen aanpassen. "Gebruikers kunnen de verschillende subcategorieën verplaatsen maar ook de individuele functies per categorie zijn met de muis eenvoudig te verslepen. Ook kan iedere gebruiker de Elements Gallery sluiten en werken zoals hij voorheen gewend was", aldus Shaw.

Net als in Office voor Windows, beperkt het nieuwe uiterlijk ook in Office voor de Mac zich tot Word, Excel en PowerPoint. Entourage, het Outlook-alternatief voor Mac-gebruikers, wordt door Shaw niet genoemd en blijft mogelijk grotendeels ongewijzigd. Welke verdere veranderingen Microsoft in Office 2008 voor de Apple Mac doorvoert en of mogelijk nog nieuwe applicaties zijn toegevoegd, blijft vooralsnog onbekend.

Eerder dit jaar kreeg Microsoft veel kritiek van Mac-gebruikers over zich heen toen het liet weten de introductie van de nieuwe versie van Microsoft Office voor Mac OS X tot begin 2008 uit te stellen. Veel Mac-gebruikers zijn ontevreden over het lange wachten sinds de vorige versie van het pakket.

Ook missen zij onder meer compatibiliteit met de nieuwe op xml-gebaseerde bestandsfomaten van Office 2007 voor Windows. Office 2008 voor de Mac is een van de laatste titels voor het Mac OS X-platform die de overstap naar de 'universal binary' moet maken en daarmee ook in programmeercode echt voordeel zal halen van de nieuwe Intel-hardware die Apple gebruikt.