<p/>De aankondiging van het softwareconcern komt enkele dagen nadat concurrent RealNetworks een pact sloot met AOL Time Warner, EMI en BMG voor de dienst MusicNet waarbij tegen betaling muziek kan worden gedownload. Nu het einde van Napster in zicht is, lijkt het langzaam ernst te worden met betaalde muziekdiensten op het net.

Het aanbod van Microsoft is vooralsnog bescheiden vergeleken met MusicNet. Het is niet mogelijk muziek te downloaden en evenmin kunnen individuele nummers op aanvraag worden beluisterd. Door die mogelijkheden niet te bieden, voorkomt Microsoft dat het van individuele muziekuitgevers licenties moet verkrijgen.

MSN Music biedt vooralsnog alleen streaming muziek in vele uiteenlopende genres. De bezoeker kan aan de hand van de naam van een artiest of een specifiek album een radiostation uitkiezen dat zijn favoriete soort muziek draait. Als de bezoeker geluk heeft, worden ook liedjes van de opgegeven artiest gedraaid, maar het hoeft niet.

Zo bezien is de dienst van Microsoft weinig spectaculair. Voor elke muzieksmaak die maar te bedenken is, zijn er wel online radiostations te vinden. Grote partijen op dit gebied zijn Spinner, NetRadio en Virgin Radio.

Niettemin is de aankondiging van Microsoft belangrijk. Na het MusicNet-initiatief is het de tweede keer binnen een week dat een grote speler werk maakt van online muziek. De MSN-portal is een van de bestbezochte portals ter wereld, waardoor het aantrekken van luisteraars makkelijker is dan voor andere partijen.

Bovendien is dit slechts een eerste stap. Microsoft wil de dienst uitbreiden met downloadmogelijkheden. "Daar zijn we absoluut in geïnteresseerd", zo zegt productmanager Bob Visse tegen The Wall Street Journal. MSN zal dan abonnementsgeld gaan heffen. Volgens Visse is het concern er nog niet helemaal uit hoe dat er in de praktijk uit zal zien.

MSN is volgens Visse een aantrekkelijke partij voor de muziekindustrie omdat moeder Microsoft zelf geen platenlabels bezit. Een ander voordeel is dat MSN de Windows Media audiotechnologie gebruikt, waarin een kopieerbeveiliging is ingebouwd. Veel muziekuitgevers hebben al licentie-overeenkomsten met Microsoft gesloten om de technologie te gebruiken voor haar eigen download-diensten.

<br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Real samen met EMI, AOL, BMG in grote muziekdeal</b> (02 april 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Real praat met drie grote labels over muziekdienst</b> (31 maart 2001)<br/>