De drie Amerikaanse bedrijven zijn de grootste internetondernemingen in de Verenigde Staten en werken volgens NSA-klokkenluider Edward Snowden mee aan het massale internetaftapprogramma PRISM. Microsoft, Facebook en Google spreken dat net als de andere beschuldigde bedrijven tegen, met zorgvuldige formuleringen waarin "directe toegang" tot bedrijfsservers wordt ontkend.

Volgens de wet

Nu komen Microsoft en Facebook elk met open verzoeken aan de overheid van de VS om meer te mogen openbaren over de geheime databevragingen waaraan zij moeten voldoen. In de ontkenningen over het NSA-afluisteren is ook consequent benadrukt dat Amerikaanse firma's alleen voldoen aan wettige verzoeken. De NSA-opvragingen zijn echter allemaal volgens de Amerikaanse wet.

Google heeft als eerste zijn permissieverzoek geopenbaard en Microsoft plus Facebook volgen nu, meldt persbureau Reuters. Microsoft vraagt de VS om toestemming voor "grotere transparantie over het geaggregeerde volume en reikwijdte van national security requests". Dat zou volgens het bedrijf de gemeenschap helpen om deze belangrijke kwesties beter te begrijpen en te bespreken. Microsoft was in 2007 de eerste die zwichtte voor PRISM, meldt techmagazine Wired nu. Google is in 2009 gevolgd.

'In potentie misleidend'

Jurist Ted Ullyot van Facebook echoot de woorden van CEO Mark Zuckerberg dat overheden meer transparant moeten zijn over hun programma's om het publiek te beschermen tegen dreigingen. "In het verleden hebben we al vraagtekens geplaatst bij de waarde van een transparantierapport dat, juist vanwege dit soort overheidsbeperkingen op onthulling, noodzakelijkerwijs incompleet is", schrijft Ullyot. Hij noemt het eigen transparantierapport van Facebook "in potentie misleidend voor gebruikers".