Google rolt een nieuw onderdeel uit voor Google Zoeken. De Nederlandstalige zoekmachine toont straks naast de gebruikelijke hyperlinks ook standaard een overzicht van gerelateerde statistieken en afbeeldingen. Dit zogeheten 'knowledge graph' – vertaald als Kenniskaart – draait al een jaar in het Engels maar komt nu ook beschikbaar op de Nederlandse site.

Relevant, gerelateerd en gekoppeld

Gebruikers zien daarbij een nieuw panel waarin Google op basis van je zoekopdracht zelf alvast een informatief overzicht toont. Dat overzicht is deels gebaseerd op welke zoekresultaten gebruikers voor jou als relevant hebben beschouwd. Een ander basisdeel is gerelateerde informatie die Google elders van het internet haalt en automatisch koppelt.

Klik voor groot

Volgens Google wordt de informatie voor deze aanvullende zoekresultaten gehaald uit meerdere bronnen, waaronder het CIA World Factbook, online-encyclopedie Wikipedia en de gecureerde kennisdatabase Freebase. Deze informatie wordt voortdurend aangevuld waardoor een semantisch netwerk ontstaat, dat relaties tussen begrippen weergeeft.

Persoon, periode en andere personen

Een voorbeeld is het zoeken op de naam van een bekend persoon. Google geeft in dat geval naast zijn gebruikelijke zoekresultaten een extra overzicht over de periode waarin die persoon leeft of leefde, welke gebeurtenissen toen belangrijk waren en een reeks namen van andere bekende personen uit diezelfde periode. In dat overzicht kan de gebruiker uiteraard direct doorklikken naar deze aanvullende informatie.

De Kenniskaart uitgelegd: