Het idee is afkomstig van een groep Nederlanders. Via de site TheWorldVotes.org willen zij een alternatieve Amerikaanse presidentsverkiezing organiseren. Het idee hierachter is dat de dat de uitkomst van de presidentsverkiezingen gevolgen heeft voor iedereen op de wereld en dat iedereen dus zou moeten kunnen meepraten.

Alle internetgebruikers kunnen zich aanmelden voor de verkiezingen. Voor de daadwerkelijke presidentsverkiezingen plaatsvinden, krijgen degenen die zich bij de site hebben aangemeld een elektronisch stemformulier toegestuurd.

"Het buitenlands beleid van die nieuwe president grijpt direct in op de levens van alle burgers over de hele wereld", meent Wiebe de Jager, één van de initiatiefnemers. "Diezelfde wereldburgers missen tot nu toe echter een spreekbuis die tegendruk kan bieden aan de grootste macht van dit moment."

Op het moment van schrijven hadden zich 169 mensen aangemeld voor de alternatieve verkiezingen. De Jager hoopt dat dat aantal voor de presidentsverkiezingen nog flink gaat stijgen. "We hopen op honderdduizenden, zo niet miljoenen inschrijvingen. Tot nu toe zien we dat ongeveer één op de vier bezoekers van de site zich inschrijven."

Die bezoekers zullen voornamelijk via berichten in de internationale media komen, verwacht De Jager. "Daarnaast proberen we ook om de site op internet bekendheid te geven, via e-mail, weblogs en communities. We vragen mensen die zich inschrijven dan ook om zoveel mogelijk bekenden te informeren."

Niet anti-Bush

Er wordt wisselend gereageerd op de site. "De reacties zijn erg verschillend", aldus De Jager. "Sommigen begrijpen het initiatief, maar vragen zich af of het zinvol is. Anderen zien het initiatief als een anti-Amerika of anti-Bush platform, maar dat is zeker niet de bedoeling van TheWorldVotes. We willen een constructieve dialoog aangaan met de Amerikanen en dat willen we ook uitstralen met de site."

Ook Amerikanen kunnen zich aanmelden voor de alternatieve verkiezingen. Tot nu toe hebben zich 73 mensen uit Noord-Amerika (de Verenigde Staten en Canada) geregistreerd.

Voor de zekerheid waarschuwt TheWorldVotes.org Amerikanen wel dat een stem die uitgebracht wordt via de site, géén officiële stem is. "We raden Amerikaanse burgers aan om hun stem ook in het gewone stemlokaal uit te brengen."