Met de gratis te downloaden toolbar van de populaire zoekmachine is het mogelijk om direct vanuit de browser zoekopdrachten te doen. Hiervoor hoeft niet eerst de site van Google te worden bezocht. Verder kunnen geavanceerde functies worden geraadpleegd, zoals het zoeken binnen een bepaalde site.

Kort geleden werd een Nederlandstalige versie gelanceerd. Uit een verklaring van Google blijkt dat het bedrijf informatie verzamelt over de bezochte sites. Wie op het punt staat de software te downloaden krijgt de volgende waarschuwing te zien:

"Lees dit goed door. Het is niet de gebruikelijke bla bla. Door de versie van de Google Toolbar te gebruiken met geavanceerde functies, stuurt u misschien informatie naar Google over de sites die u bezoekt."

Dit is volgens Google nodig om diensten als Page Rank te kunnen aanbieden. Hiermee meet Google de kwaliteit van een pagina, gedeeltelijk gebaseerd op het aantal links die naar een pagina verwijzen. "Om u meer informatie over een site te kunnen laten zien, moet de Google Toolbar ons vertellen welke site u bezoekt. Dit gebeurt door het doorsturen van de URL."

Naam, e-mailadres 'of iets dergelijks' worden niet doorgestuurd, zo belooft de Amerikaanse zoekdienst. Ook benadrukt Google geen informatie aan derden te verkopen. Overigens biedt het bedrijf ook de mogelijkheid een toolbar zonder geavanceerde functies te installeren. Hiermee wordt geen informatie over de sites die de gebruiker bezoekt, doorgestuurd.

Overigens staat Google bepaald niet alleen in het bijhouden van het surfgedrag van – anonieme – gebruikers. Onlangs kwam Netscape in het nieuws met een vergelijkbare activiteit. Ook Alexa zou hetzelfde doen, zo meldt Voelspriet.