De plannen voor snellere releases voor Office valt overigens niet onder de naam Blue, die Microsoft via communicatietopman Frank Shaw net heeft erkend in een blogpost.

Jaarlijkse releases

Terwijl hij verder geen details verschaft over wat Blue precies behelst, zijn er al wel delen van de plannen uitgelekt. Voor Windows komt 'Blue' neer op relatief kleine en jaarlijks uit te brengen releases van het besturingssysteem. Zo'n zelfde updateversnelling wil het bedrijf doorvoeren voor Office, melden anonieme bronnen aan Microsoft-watcher Mary-Jo Foley.

Voor dat kantoorpakket hanteert de softwareproducent níet de codenaam Blue, maar de projectnaam Gemini. Dat omvat een golf aan Office-releases die de komende twee jaar uitkomen, aldus de informaten van Foley. De eerste Gemini-release van Office valt dan samen met de aankomende eerste Windows Blue-release.

Metro-stijl?

'Wave one' staat gepland voor komende herfst, meldt de analist, en bestaat uit bijgewerkte versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Het is nog niet duidelijk of die eerste Gemini-release de Office-applicaties gaat omvormen tot echt volwaardige Metro-stijl apps.

Tot op heden zijn alleen OneNote en Lync flink aangepast voor de nieuwe Metro-GUI (graphical user interface) van Windows 8 (en de ARM-variant Windows RT). De verschillende programma's in Office 2013 zijn wel enigszins aangepast voor betere bediening met vingers of een stylus, maar ze draaien niet in de Metro-GUI zelf.

Desktop vermijden

Gebruikers van Windows 8 (en RT) komen nu nog terecht in de desktop-GUI voor gebruik van de Office-applicaties. Foley vermoedt dat de vier genoemde Office-apps dan inderdaad een Metro-makeover krijgen, zodat ze echt goed met touch zijn te gebruiken en volledig draaien in de Modern UI. Het aankomende Windows Blue zorgt ook voor minder noodzaak om de desktop in te gaan.

Foley speculeert dat de Metro-uitvoeringen dan wel een subset bieden van de volledige functionaliteit die de Office-programma's in de reguliere desktopuitvoering hebben. Deze verwachting baseert zij op "sommige recente hints van het Office-management". Daarbij linkt ze naar uitlatingen van Office-president Kurt DelBene.

Office herzien

Die topman van Microsoft zei begin maart dat de overgang naar de Metro-stijl mogelijkheden geeft om de Office-applicaties te herzien. Deze transitie stelt Microsoft in staat om "vooruit te denken", meldde techblog The Verge toen. Daarbij kan de softwaremaker ook overwegen wat het als "eerste sets aan functies" wil aanbieden, bij de overheveling van Word, Excel en PowerPoint naar de Windows RT-omgeving.