Om eens te kijken of jaren van ontwikkeling de eindgebruiker van Microsoft Office eigenlijk snelheidswinst hebben opgeleverd, heeft Infoworld een serie Officesystemen getest. En wat blijkt? Naarmate de jaren zijn verstreken, zijn we steeds langer gaan wachten.

Al jarenlang proberen hardwarebouwers de softwareontwikkelaars ervan te overtuigen dat ze de grenzen moeten blijven verleggen. Anders is er geen reden om nieuwe hardware te kopen. Door de steeds zwaardere software is een pc die vandaag gekocht wordt, morgen alweer verouderd.

De test van Infoworld voerde wat automatische opdrachten uit op Word, Excel en Powerpoint. Hoewel geen officieel lid van het Officepakket, is ook Internet Explorer meegenomen in de meting. De testers gebruikten hiervoor het programma OfficeBench.

Wachttijd

De systemen kwamen overeen met de computers uit de jaren dat de nieuwe Officepakketten uitkwamen. De vier systemen waren Windows 2000 met Office 2000, Windows XP met Office XP, Windows XP met Office 2003 en Windows Vista met Office 2007.

En wat valt op? Hoe sneller de hardware, hoe zwaarder de software, hoe langer de wachttijd.

Office 2000 op een Windows 2000-bak deed ongeveer dertig seconden over het uitvoeren van alle handelingen. Office 2007 op een Windows Vista-machine deed over dezelfde handelingen ongeveer drie keer zo lang. In 2000 vereiste de applicatie bovendien nog slechts 9MBaan geheugen, terwijl Office in 2007 maar liefst 109 MB opsnoept.

Helemaal duidelijk over de testopstelling is Infoworld niet. Voor de Windows 2000 machine is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van virtualisatie. Hoewel met het na-apen van een oudere machine slechts een aantal onderdelen worden nagebootst, geeft de test toch een inkijk in de prestaties van Office door de jaren heen.

Overgewicht

Vorige week waarschuwden twee Gartner-analisten al dat Windows leidt aan een ernstig overgewicht. Het besturingssysteem zou te log zijn geworden om flexibel mee om te kunnen springen. Innovaties zijn te moeilijk door te voeren, en bedrijven schrikken van de hoge systeemeisen en de matige vernieuwingen die daar tegenover staan.

Infoworld adviseert Microsoft dan ook nog eens goed te kijken naar hun ontwikkelmethode. Het doel moet niet zijn dat de nieuwe software het maximale trek uit de hardware van morgen, maar gewoon lekker draait op de hardware van vandaag.