- In navolging van gigant Microsoft gaat ook softwaremaker Oracle verder met eXstensible Markup Language (XML). Het bedrijf ziet XML als dé basis voor e-commerce. XML is een uitbreiding op HTML, de taal waarin webpagina's worden opgemaakt. XML is flexibeler dan HTML en is niet enkel door browsers te lezen maar kan als bron dienen voor bijvoorbeeld databases. Tijdens Internet World in Los Angeles presenteerde Oracle ook de nieuwe serie van haar Application Server (OAS). Vorige week al werd bekend dat OAS 4.08 aan de laatste Java standaarden zal voldoen en zal integreren met de Oracle Internet Directory en de Enterprise Manager. Er zal ook een voordelige 'Lite'-versie van OAS komen die later dit jaar te koop is.

- Lernout & Hauspie Speech Products (L&H) slaat versie 3 van haar Voice Xpress programma over en komt meteen met versie 4.0 op de markt. Volgens het Belgische bedrijf is versie 4 zoveel beter dat het versienummer 3 niet verdient. Voice Xpress 4.0 heeft minder leertijd nodig en maakt significant minder fouten dan versie 2.0, zo claimen de makers. De nieuwe versie van de spraakherkenningsoftware werkt het beste op computers met een Pentium III processor en kost 100 gulden voor de standaardversie en 200 gulden voor de uitgebreide uitvoering. Het Belgische bedrijf is erg succesvol. Vorige week maakte chipmaker Intel bekend 30 miljoen dollar in L&H te willen investeren. Microsoft heeft inmiddels een belang van 7 procent in L&H.

- Geven per telefoon bij grote TV-acties is eigenlijk wat ouderwets. Dat dachten Twigger Internet en Online Transaction Systems ook en richtten www.giro555.nl in. Sinds donderdagmiddag is ruim 6000 gulden gedoneerd via de site. Helaas een schijntje vergeleken met de meer dan 40 miljoen die de gulle bellers donderdagavond toezeiden. Het is de bedoeling dat de interface van en de techniek achter de 555-site in de toekomst gebruikt worden voor andere acties van de samenwerkende hulporganisaties. Giro555.nl staat nog steeds open voor donaties.

- Altijd al een Amerikaans faxnummer willen hebben? Gewoon voor de lol of voor het (eigen) bedrijf? Dat kan nu – en het is nog gratis ook. CallWave biedt een standaard Amerikaans telefoonnummer waarnaar faxen gestuurd kunnen worden. Die worden opgeslagen als TIFF-bestand en vervolgens gemaild naar de klant van CallWave. De dienst is voornamelijk bedoeld voor mensen die veel onderweg zijn en niet naast een faxapparaat kunnen wachten. Natuurlijk zit er een addertje onder het gras. De faxen bevatten bij aankomst in de inbox een advertentie.