Filmstudio Paramount zal hoogstwaarschijnlijk, in navolging van Warner Bros, partij kiezen voor Blu-ray in de oorlog om de nieuwe hd-schijfjesstandaard. Dat bericht de Financial Times (FT).

Het zou de nekslag betekenen voor Hd-dvd en daarmee het einde van de standaardenoorlog tussen Blu-ray (van ondermeer Sony en Philips) en Hd-dvd (waar Toshiba en Microsoft de kar trekken). Alleen Universal Studios blijft dan, vooralsnog, over als Hollywoodse steunpilaar in het Hd-dvd-kamp.

Vluchtclausule

FT komt tot deze conclusie niet zozeer op basis van 'welingelichte bronnen' maar door nadere analyse van het contract tussen Paramount en de Hd-dvd-organisatie. Hierin is namelijk een clausule opgenomen die Paramount de mogelijkheid geeft te deserteren, maar alleen als concurrent Warner óók is overgelopen.

Nu dat ook inderdaad is gebeurd, is de definitieve omarming van Blu-ray door Paramount een kwestie van tijd, zo redeneert FT. Het is nog onduidelijk of Dreamworks het voorbeeld van Paramount zal volgen. Beide studio's hebben een hecht relatie (Paramount distribueert films van Dreamworks) en beiden sloten in augustus 2007 een contract met Hd-dvd.

Het is echter niet bevestigd dat Dreamworks eenzelfde 'vluchtclausule' heeft bedongen. Universal Studios, het laatste Hd-dvd bastion in Hollywood, heeft nog geen reactie gegeven op de nieuwste ontwikkelingen.

'Betamax van hd'

De keuze van Warner Bros voor Blu-ray blijkt dus extra gewicht in de schaal te leggen als katalysator voor andere studio's. De overgrote meerderheid van de filmindustrie heeft nu gekozen voor Blu-ray en daarmee lijkt de hd-standaardenstrijd gestreden.

Hd-dvd zal waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als de 'Betamax van de hd-standaarden', zo schrijft FT, refererend aan de videostandaardenoorlog in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Sony's Betamax verloor die strijd uiteindelijk van VHS.

Paramount ontkent

Paramount noemt in een reactie het bericht van FT speculatief. "Het huidige plan van Paramount biedt aanhoudende ondersteuning voor het hd-formaat", aldus een zegsvrouw van Paramount tegen Bloomberg.