Het appstore-model, dat zo goed werkt voor Apple, kent in het zakelijke deel van de Linux-wereld nog geen succes. Red Hat sluit nu de deuren van zijn Red Hat Exchange (RHX), schrijft LinuxPlanet. RHX is een marktplaats voor open source oplossingen van Red Hats partners, zoals Zimbra en MySQL. De site is in 2007 gestart als reactie op Novells vergelijkbare Market Starts-programma.

Levert weinig op

RHX biedt zowel de optie om een applicatie direct te kopen via die app store als via de verkopende partij. Door die beide opties aan te bieden bleek "het geen efficiënte marktplaats", aldus Red Hat-manager Mike Evans. Partners waardeerden wel de extra aandacht die een plekje op RHX hen opleverde, maar het zorgde niet voor veel extra verkoop.

Liever bij de bron

"Wij hebben geen rol aan de voorkant van de verkoop van open source-producten van derden. Het is ook effectiever voor partners om aandacht te krijgen via de gewone verkoopkanalen", vindt Evans. Bedrijven die een open source-applicatie willen kopen, willen dat toch het liefst 'bij de bron' doen, zegt hij.

Red Hat heeft zijn aanpak gewijzigd. Het brengt applicaties van zogeheten premier partners nu via onder meer systeemintegrators onder de aandacht. Dat werkt volgens Evans beter dan de eigen marktplaats, die binnenkort wordt opgedoekt.

Ook Novells Market Start bestaat al niet meer. Novel sloot dat onderdeel vorig jaar. Ondertussen werkt Google aan een eigen app store voor zakelijke applicaties. Dat betreft niet per sé open source.