De Russische staat gaat een eigen besturingssysteem bouwen omdat het minder afhankelijk wil zijn van het Amerikaanse Microsoft. Zo kan de overheid de beveiliging van de software beter in de gaten te houden, bericht persbureau AFP.

Daarom is er 3,5 miljoen euro uitgetrokken om een nationaal OS uit te brengen dat gebaseerd is op Linux. Volgens computerexpert Ilia Ponomarev zit de moeilijkheid bij het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem in de details.

Andere landen

De nadere uitwerking moet in december beklonken worden met vice-premier Sergei Ivanov. "We zullen onafhankelijk worden van Windows, maar riskeren wel een gedachteloze implementatie van Linux te maken", aldus Ponomarev tegen AFP.

Zowel Noord-Korea als India zijn om dezelfde redenen bezig met een eigen besturingssysteem. Ook zij willen bij overheden gebruik maken van een systeem dat niet gefabriceerd is in het buitenland. Het Noord-Koreaanse Rode Ster OS is al af en lijkt een Windows-kloon te zijn die gebouwd is op Linux. In India zijn ze wat minder ver, daar onderzoekt een speciale task-force wat de mogelijkheden zijn. In juni worden de resultaten gepresenteerd.