Radioportals en andere commerciële sites die muziek en videoclips embedden zijn gewaarschuwd: zij moeten voor licenties gaan betalen aan zowel BUMA/Stemra áls Sena. Het standpunt van BUMA was bekend, zij heeft immers de rechtszaak tegen Nederland.fm aangespannen. Maar het omstreden rechterlijk oordeel dat linken en embedden openbaarmaking is, is nu ook voor Sena aanleiding om licentiegeld te gaan vragen.

Embedden is openbaarmaking, dus licentie nodig

Dat bevestigt de rechtenorganisatie desgevraagd. “We gaan nu in gesprek met representatieve commerciële partijen om tot een overeenkomst te komen", aldus de woordvoerster van Sena. De eerste op het lijstje laat zich raden: radioportal Nederland.fm. Later vandaag zitten Sena en Jim Souren, uitbater van Nederland.fm, om de tafel, bevestigen beide partijen tegenover Webwereld.

Over de hoogte van de royalties is nog niets bekend, maar Sena stelt geen andere keuze te hebben dan licentiegeld te vragen. Nu de rechter heeft bepaald dat linken en embedden openbaarmaking is, moet Sena actie ondernemen namens rechthebbenden, legt de zegsvrouw uit. “Sena heeft de wettelijke plicht om bij openbaarmaking van muziek een billijke vergoeding voor rechthebbenden te innen, door onderhandeling."

Minder agressief

Sena kan partijen niet dwingen tot een licentie zoals BUMA, het heeft geen verbodsrecht. BUMA gaat namelijk over auteursrecht van makers, Sena over naburige rechten van artiesten en muziekproducenten. Omdat het die stok achter de deur niet heeft, heeft Sena bijvoorbeeld nog geen overeenkomst met YouTube. In tegenstelling tot het juridische veel agressievere BUMA, dat wel een deal met YouTube heeft.

Sena benadrukt evenals BUMA dat alleen commerciële sites moeten gaan betalen, al wordt een embedtaks voor particulieren niet principieel uitgesloten. De embedlicentie van BUMA/Stemra is al jaren een zeer omstreden kwestie, ook binnen de gelederen van de rechtenorganisatie.

Inmiddels opereert radioportal Nederland.fm sinds een week met een licentie van BUMA/Stemra, laat Jim Souren weten. Uit het alternatief Op.fm heeft hij enkele weken geleden de stekker getrokken. Over een mogelijk hoger beroep wil Souren nog geen uitspraak doen.

Pleidooi: alleen licentie bij bronsite

Ondertussen pleit Linkvrij, een initiatief van radioportals en webcasters, bij BUMA om zijn licentiestructuur aan te passen zodat er alleen nog maar bij de bronsite royalties worden geïnd, en niet bij partijen die embedden of linken.

“Laten we de discussie of een hyperlink wel of geen openbaarmaking is beëindigen. In alle gevallen zijn bij de bronwebsite cijfers op te vragen van het totaal van alle openbaarmakingen. Met die cijfers kunt u de bronwebsite een licentie aanbieden die gebaseerd is op het werkelijke aantal openbaarmakingen dat heeft plaatsgevonden", schrijft de actiegroep in een open brief.

“Wij vragen u om dit alternatief serieus in overweging te nemen en voor te leggen aan uw leden. Een alternatief dat het algemeen belang niet schaadt, rekening houdt met alle openbaarmakingen van een muziekwerk en bovenal kan rekenen op brede maatschappelijke steun."