Eerder dit jaar zei Europees Commissaris voor Concurrentiezaken, Joaquin Almunia, dat hij een oordeel zou vellen op basis van het onderzoek tegen het einde van maart of aan het begin van april. Maar nu meldt persbureau Reuters dat hij zijn besluit om al dan niet tot vervolging over te gaan zal nemen na het Paasweekeinde.

Het onderzoek naar Google loopt al sinds de herfst van 2010, toen Microsoft en andere concurrenten van Google een klacht hadden ingediend bij de Europese Commissie over de dominante positie van Google in de Europese zoekmarkt. Lokale initiatieven zouden worden weggedrukt, was een van de klachten.

Onderzoekers willen op vakantie

“Het onderzoeksteam heeft me gevraagd voor wat extra dagen tijd, eigenlijk enkele weken, omdat het volgende week voor sommigen een vakantieperiode is", zegt Almunia. “Misschien dat we na Pasen een duidelijker beeld hebben. We willen verder gaan in ons onderzoek maar we willen daarin ons niet laten opjagen door druk van buiten."

Overigens heeft Almunia een half jaar geleden nog een kleine uitglijder gemaakt toen hij de zoekmachine van Google vergeleek met een browser. In een speech in september vertelde de eurocommissaris dat er onderzoek wordt gedaan naar de dominante positie van Google op de online zoekmarkt. Almunia vervolgde: "Google is de browser van keuze voor heel veel van ons, maar dominantie is niet hetzelfde als misbruik van dominantie..."

Het verwarren van 'zoekmachine' en 'browser' is onder digibeten een veelgemaakte fout. Maar dat de eurocommissaris van het directoraat dat antitrustonderzoek doet naar Google dit door elkaar haalde, was op zijn minst opmerkelijk te noemen.