De Daniel Pearl-prijs is vernoemd naar een verslaggever van The Wall Street Journal die in 2002 in Pakistan werd onthoofd. De prijs wordt uitgereikt aan journalisten die uitblinken door moed en integriteit.

Volgens de ouders van Pearl lijkt het werk van Sites op dat van hun vermoorde zoon. "Zijn manier van werken, zijn drang om de waarheid te achterhalen, de selectie van het nieuws en het belang dat hij hecht aan de menselijke kant van het nieuws – het lijkt allemaal op het werk van Danny."

Sites is blij met de onderscheiding. "Als journalist zijn er weinig dingen mooier dan een onderscheiding van je collega's. Zij leven hetzelfde leven en begrijpen het beste wat voor opofferingen dergelijk werk van je vraagt."

Yahoo

Sites is vorig jaar als eerste correspondent in dienst getreden bij Yahoo. Hij doet verslag vanuit oorlogsgebieden voor zijn rubriek 'Kevin Sites in the Hot Zone'. Sites is al lange tijd actief op internet. Tijdens de Irak-oorlog hield hij een blog bij.

In november 2004 werd hij zelf onderwerp van het nieuws toen hij in de Irakese stad Falluja filmde hoe een Amerikaanse militair een liggende man doodschoot. Het neerschieten van een schijnbaar weerloze en gewonde man op de vloer van een moskee leidde destijds tot forse kritiek op het Amerikaanse optreden.

Tegelijkertijd werd Sites ervan beschuldigd dat hij een politieke agenda zou hebben: hij zou een anti-oorlogsactivist zijn. Op zijn weblog verwierp de cameraman de kritek.