- Je kon er op wachten: T-shirts en muismatten tegen Saddam Hussein en met Amerikaanse symbolen. Zoals vlak na 11 september 2001 patriottische petjes en shirts de straten van New York City overspoelden. En daar was het al: spam van websites als Iraqtshirts.com, schaamteloos tussen de aanbiedingen voor valium en Viagra en belastinggeheimen.

Ook op eBay zijn er volop mensen die een slaatje willen slaan uit de oorlog. Met de domeinnaam war-with-iraq.com, Iraakse dinar-biljetten, meer T-shirts en andere parafernalia. Terroristen en oorlog en duizenden doden - maar dit is Amerika en overal moet geld aan verdiend worden.

- Oorlogsverslaggeving op tv en internet zoals nog nooit eerder vertoond, werd met veel tamtam aangekondigd. De grootste plannen voor websites van CNN en ABC. Goed, 'embeds' die live vanaf het slagveld uitzenden, dat is nieuw, maar al met al valt het tegen. Misschien doordat je nu net iets meer ziet, ben je je er gelijk beter van bewust dat je ook heel veel niet ziet. En omdat er toch niet zo gek veel te zien valt, zitten tv en internet bomvol herhalingen. Zelfs in verschillende kranten en op diverse websites kom je letterlijk dezelfde zinnen tegen.

En CNN en ABC schermen online nog met het laatste nieuws per video-on-demand. Wanneer jij het wilt zien, wanneer het jou uitkomt. Dat is natuurlijk tegenstrijdig: als ik dat 'nieuws' wat later wil zien, dan is het toch niet meer het 'laatste nieuws'? Nu heb ik sowieso wat tegen (de kwaliteit van) webfilmpjes van deze tijd. Ze zijn dan het postzegelformaat ontgroeid, maar halen nog altijd het ansichtkaartformaat niet. En daar moet je dan tien dollar voor betalen? Zet de tv aan en je wordt gebombardeerd met herhalingen van dezelfde beelden, wanneer je maar wilt. Video-on-demand! De videophone in handen van verslaggevers op het slagveld presteert overigens matig en brengt nu een soort internetfilmpjes op tv.

- Terwijl het nieuws over de oorlog overheerst, is de aandacht afgeleid van de Domestic Security Enhancement Act, een wetsvoorstel van de Amerikaanse Justitie. Het is een vervolg op de eerder ingevoerde anti-terrorisme 'Patriot Act'. De nieuwe wet, ook wel Patriot II en Son of Patriot genoemd, gaat veel verder en moet Justitie nog meer vrijheid geven en brengt (online) privacy nog verder in het gedrang. Nog minder beperkingen voor het aftappen. De FBI mag websurfers nog intensiever monitoren. Verdachten kunnen monddood worden gemaakt. En gebruik van encryptie bij een misdrijf is zomaar goed voor vijf jaar extra in de gevangenis. Nu is er heel wat software die op heel onschuldige manier encryptie gebruikt, en Justitie kan dat makkelijk aangrijpen om een extra stuk straf te eisen.

- Het Homeland Security Advisory System is een systeem dat werd ingesteld als gevolg van de aanslagen van 9/11. Het is simpel en geeft met vijf kleurtjes de mate van terroristendreiging weer. Toch snapt niemand er wat van. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen 'geel' en 'oranje', respectievelijk 'verhoogd' en 'hoog'?

Een poos geleden steeg het na wat 'chatter' van terroristen naar 'oranje' (de op één na hoogste). Meer politie en militairen op straat. De mensen renden naar de winkel om tape te kopen om kieren dicht te plakken tegen de gevolgen van een vuile bom. Het bleek loos alarm (de tapefabrikanten hadden gouden tijden) en het was weer 'geel'. Door de oorlog in Irak werd het weer 'oranje'. Maar dit keer veel meer maatregelen dan bij de vorige 'oranje'. Meer agenten, militairen, checkpoints en Black Hawk helikopters over New York City. Het heet nu 'Operation Atlas' (kosten: 5 miljoen dollar per week) en 'oranje' van nu was reden voor een stormloop op dumpzaken voor gasmaskers en pillen en pakken tegen straling. Het schijnt dat ook 'panic rooms' opeens beter verkopen. Kijk eens bij Zytech Engineering (vanaf $8900).

Maar 'geel' of 'oranje'; wat moet je daar nu weer bij denken of bij voelen? Volgens sommigen is dat simpele maar onduidelijke kleurtjessysteem handig om het bange volk een beetje achter de regering-Bush en de antiterrorismemaatregelen te houden.

En wat heeft dit nu weer met een netcolumn te maken? Het volgende: een programmeur die kennelijk niets beters te doen had, schreef voor de Mac het programmaatje Homeland Alert. Het laat in de menubalk een soort lampje zien in de actuele kleur van het Homeland Security Advisory System. Zodat je de hele dag tegen de mate van terroristendreiging kunt aankijken. Een uiterst dom en tegelijk ook erg grappig programmaatje. Maar al met al word je er wel een beetje moe van.

Hoogste tijd dus voor een - offline - vakantie. Even de pauzeknop indrukken. En de militairen met M16 op de subway stop om de hoek maar op de koop toe nemen.