Dit maakte het Openbaar Ministerie bekend. De arrestaties komen voort na een onderzoek van het Team High Tech Crime. Dit onderzoek werd gelanceerd na een virusaanval op ABN Amro rekeninghouders in maart 2007.

Een aantal klanten van de bank ontving een geïnfecteerde spammail waarna het niet meer mogelijk was om op de echte site te komen. In plaats daarvan werden ze door gesluisd naar een site die bijna niet van echt was te onderscheiden. Op de site stonden naast de normale betalingen ook de illegale betalingen waarmee de hackers het geld zagen binnenstromen. De schade bedroeg meer dan 100.000 euro. Het had meer kunnen zijn, alleen vraagt ABN Amro bij betalingen boven de 3000 euro om een extra beveilingscode die de hackers niet wisten te kraken.

Katvangers

De hackers maakten gebruik van de diensten van katvangers. Dit soort loopjongens kregen het geld van de getroffen bankklanten op hun rekening gestort, en vervolgens moesten zij dit weer over maken op een andere rekening.

Deze vorm van witwassen zorgde ervoor dat het geld niet direct naar verdachte personen en bankrekeningen werd doorgesluisd en zo was de pakkans kleiner. Toch hielpen de katvangers de hackers uiteindelijk niet. In verschillende steden in Rusland en Oekraïne is computermateriaal in beslag genomen.