Het is voor het eerst in de geschiedenis van de stichting dat de geïncasseerde vergoedingen zijn gedaald. De daling is naar eigen zeggen veroorzaakt door 'de toename in het aanbod van digitale content en een toename in de mogelijkheden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te kopiëren'.

Dit blijkt uit het jaarverslag (pdf) van de Stichting De Thuiskopie die de vergoedingen int voor het maken van een eigen kopie van een cd, video of dvd en draagt die vergoeding af aan verdeelorganisaties zoals Buma/Stemra, SENA en de NVPI.

Dankzij de verkoop van blanco geluids- en informatiedragers kwam er bij De Thuiskopie vorig jaar bijna 19,9 miljoen euro aan vergoedingen binnen. In 2005 was dit nog bijna 28 miljoen euro.

Volgens de stichting is het hoog tijd dat er een thuiskopieheffing komt op artikelen zoals mp3-spelers, geheugenkaarten en dvd-recorders. Voor deze apparaten werd in november 2006 een nulheffing ingevoerd. De bestaande tarieven zijn begin 2007 voor de periode van twee jaar bevroren.