Onno Bakker, operationeel directeur van de Nederlandse instant messagingapp eBuddy, sprak zich woensdag uiterst mild uit over de plannen van KPN om aparte abonnementen in te stellen. Zo gaat het bedrijf extra geld vragen aan mensen die video willen kijken of een instant messenger willen gebruiken. De begripvolle uitspraken van Bakker zijn opvallend, omdat het ook gevolgen kan hebben voor zijn eigen app.

Moeilijk probleem

Bakker noemt het een moeilijk probleem. Hij zegt te snappen dat politici wensen dat KPN een neutrale toegang tot het internet levert maar waarschuwt ook voor de gevolgen daarvan. “Als KPN kiest om gewoon open toegang tot het internet te geven, kan dat betekenen dat KPN misschien 20 duizend mensen moet ontslaan in plaats van vijfduizend mensen”.

Volgens hem is het daarom vooral een keuze. Bakker denkt dat politici zich waarschijnlijk wel eens achter de oren zouden krabben als er inderdaad meer mensen ontslagen moeten worden door hun wensen.

Toch een sms-killer

Ondanks zijn opvallende mening over de stappen die KPN binnenkort neemt, rolt eBuddy momenteel toch een sms-vervanger uit: eBuddy XMS. Die applicatie kan momenteel al door Nederlanders en Australiërs met Android en iPhone gedownload worden. De applicatie moet behalve een sms-vervanger ook een alternatief worden voor bijvoorbeeld WhatsApp.

De belangrijkste voordelen boven het inmiddels immens populaire WhatsApp zou de betrouwbaarheid moeten worden. Daar zetten de mensen achter eBuddy in ieder geval op in. Waar bij WhatsApp berichten nu vaak met veel vertraging aankomen zou dat bij de Nederlandse applicatie niet voor mogen komen. Ook niet als veel gebruikers zich er aanmelden.

De app van eBuddy is overigens niet compatible met WhatsApp. Gebruikers zullen dus wel massaal naar de nieuwe applicatie over moeten stappen wil het een succes worden.