Voordat het overleg goed en wel begonnen is, rolden de betrokken partijen gisteren al publiekelijk over straat. Ziggo beet het spits af door zijn tariefvoorstel voor derden te openbaren. De kabelaar wil 11,05 euro per maand per abonnee gaan vragen.

Ziggo komt op dat bedrag door van het huidige abonnementstarief van 16,25 euro de btw, marketing- en helpdeskkosten af te trekken. UPC komt tot een vergelijkbaar bedrag en wil nieuwkomers 12 euro laten betalen.

Belachelijk hoog

YouCa en Tele2, die graag op de kabel willen, reageerden direct negatief op het voorstel. De tarieven zijn in hun ogen veel te hoog. Voor dat bedrag kunnen derde partijen nooit concurreren op de kabel, stellen zij.

Onder leiding van toezichthouder OPTA overleggen de partijen vandaag over de voorwaarden voor toegang tot de kabel voor alternatief analoog tv-aanbod. Eerder besloot OPTA dat de grote kabelaars Ziggo en UPC hun netwerk moesten openstellen voor nieuwkomers.

Ondermijnend

OPTA vindt het jammer dat de partijen al voor het daadwerkelijke overleg de media hebben opgezocht. "Ziggo ondermijnt hierdoor een constructieve dialoog. Bovendien ontstaat er nu de schijn dat dit 'de tarieven' zijn waarmee gerekend gaat worden", aldus een woordvoerster.

Het is nog maar vraag of dit de tarieven worden. OPTA onderzoekt namelijk nog of het uitgangspunt van 16,25 euro wel zuiver is en of kabelaars niet kunstmatige hoge tarieven rekenen om hun digitale activiteiten te stimuleren en subsidiëren. Dat bedrag zou daardoor niet geldig zijn als startpunt voor de berekening voor analoge tv-tarieven.

Nieuwkomers als YouCa eisen een veel lager wholesaletarief, van rond de 5 euro. OPTA gaat ervan uit dat het uiteindelijk ergens in het midden zal liggen: "Na het overleg stellen wij uiteindelijk in oktober de tarieven voor toegang vast."

Concurrentie in 2010

Begin 2010 moet de kabel dan opengaan voor concurrenten. Gezien al het geruzie erkent OPTA dat dit echter wel heel optimistisch is. "Maar medio 2010 moet er toch wel enige concurrentie op de kabel zijn."

Over het besluit loopt ook nog een hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Alle betrokken partijen hebben namelijk bezwaar aangetekend tegen het besluit, ook de nieuwkomers. Die vinden namelijk het door OPTA gekozen retail-minus model oneerlijk en eisen een kostprijs-plus model. Maar volgens OPTA is er dan geen incentive meer voor de kabelaars om te investeren in hun netwerk. Die beroepszaak komt in maart 2010 voor de rechter.