De meest gebruikte toepassing is ongetwijfeld Firefox, dat de afgelopen maanden bezig is geweest met een ware opmars als alternatief voor Microsofts Internet Explorer. Niet alleen de overduidelijke kwaliteiten van Firefox spelen hierbij een rol, de aanhoudende veiligheidslekken in IE doen dat ook. Overigens is ook Firefox niet vrij van beveiligingsproblemen.

Firefox mag dan het meest gebruikt zijn, ook onder Windows-gebruikers, Linux staat voor velen synoniem aan open-source. Een overstap op Linux vereist echter heel wat meer doorzettingsvermogen dan het simpelweg gebruiken van een programma als Firefox of het open-sourcebabbelprogramma Gaim.

Toch is er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt bij de gebruiksvriendelijkheid van Linux. Distributies als Linspire spelen hierbij een grote rol. In het bedrijfsleven heeft een overstap uiteraard nog veel grotere implicaties dan in de studeerkamer van de consument. Ook hier is het leven echter eenvoudiger geworden. Grote ict-ondernemingen als IBM en Sun houden zich intensief met het fenomeen bezig, terwijl er diverse in open-source gespecialiseerde automatiseerders op de markt bewegen. De overheid tot slot maakt ook steeds meer gebruik van open-sourcetoepassingen, hierbij vooral aangemoedigd door de linkse partijen.

De open-sourcegedachte heeft overigens ook zijn weerslag gevonden in zaken die buiten software liggen. Denk maar aan de succesvolle encyclopedie Wikipedia. Of muziek, films en boeken die op internet gepubliceerd worden onder de zogenoemde Creative Commons-licentie.

In deze special leest u alles over de achtergronden van open-source, over de beste alternatieven voor dure 'closed' software en over het fabeltje dat open-source synoniem zou zijn met gratis.