Op Dice bleek het aantal beschikbare banen voor Python-programmeurs met 22 procent gestegen te zijn, van 3578 tot 4360. Het aantal beschikbare Ruby on Rails-functies steeg met 15 procent, van 2307 tot 2654. Omdat het aantal posities voor PHP-programmeurs ongeveer op het zelfde niveau bleef, met een lichte stijging van 3619 naar 3627, stelt het banenplatform dat een focus op open source een veilige keuze is. Dat het aantal Perl-functies lichtjes daalde, van 5025 naar 4880 vacatures, doet daar volgens Dice niets aan af.

Groeiversneller

Dice-topman Shravan Goli vertelt tegen ITworld.com dat de aantrekkingskracht van open-source natuurlijk alles te maken heeft met de community van onafhankelijke ontwikkelaars die erachter schuilt. “Deze gemeenschap kan de technologische ontwikkeling van een organisatie verder versnellen.”

Bovendien kan open-source worden ingezet in alle linies van de it-organisaties, stipt hij aan. "Het is overal aanwezig, van de front- end - met inbegrip van nieuwere technologieën zoals HTML5 -, het midden, tot de back-end.”

Kostenefficiënt

Op ITworld wordt er verder op gewezen dat open-source niet alleen de ontwikkelingen van producten versnelt, maar ook kostenefficiënter is. Grote bedrijven, die meer dan twintig servers hebben draaien, vermijden zo zware kosten op softwarelicenties.

Ten slotte wordt de aantrekkingskracht van open-source versterkt door trends als de cloud, social media, mobiele platformen, apps, zoekmachines en big data. "Omdat deze trends allemaal zo snel volwassen worden, is het nuttig voor bedrijven om gebruik te maken van de inspanningen van de community”, zegt Goli. “Zij voegen voortdurend functionaliteiten toe aan producten en helpen de testfase te verkorten.”

‘Big data’

Als er een trend aangewezen moet worden die de meeste banen open-source banen oplevert, dan gaat Goli voor ‘big data’. Hierbij speelt software raamwerk Hadoop onder meer een belangrijke rol.