De Eucalyptus Enterprise Edition (EEE) is de eerste commerciële aanbieding van de start-up die in april van dit jaar 5,5 miljoen dollar ophaalde bij investeerders. Toen sprak het persbericht nog van een support-gebaseerd businessmodel bovenop de open source Amazon-compatibele cloud die ook in Ubuntu 9.04 verscheen, maar toen Eucalyptus Systems op 1 september tot het VMware Technology Alliance Partner (TAP) Program toetreedde, was al duidelijk dat de ambities verder reikten.

Privécloud met VMware

Eucalyptus Enterprise Edition ondersteunt niet alleen de hypervisors Xen en KVM die de open source editie al ondersteunde, maar voegt ook de virtualisatietechnologieën van VMware toe, die eigenlijk de facto standaarden zijn in het virtualisatiewereldje: vSphere, ESX en ESXi. Bedrijven die in deze VMware-technologie geïnvesteerd hebben, kunnen hiermee nu een AWS-compatibele privécloud aanmaken en kunnen zelfs Amazon Machine Images op VMware-hypervisors draaien. Bovendien levert het platform een converter mee die VMware-gebaseerde Eucalyptus-toepassingen aanmaakt die ook compatibel zijn met Amazon EC2. Daarnaast beschikt EEE ook over geavanceerde functies zoals high-availability, integratie van storage (iSCSI, SAN, NAS), monitoring en auditing.

Meer interoperabiliteit

Eucalyptus Enterprise Edition wordt gelicentieerd op basis van het aantal processorkernen op de fysieke host. CTO Rich Wolski zegt in het persbericht dat EEE de eerste stap is naar een bredere cloud-interoperabiliteit op basis van Eucalyptus. Het lijkt er dus op dat het bedrijf nog meer virtualisatieomgevingen en -technologieën wil ondersteunen, zoals Citrix XenServer en Microsoft Hyper-V. In een volgende versie zou het ook mogelijk zijn om verschillende hypervisors tegelijk te gebruiken in een cloud, bijvoorbeeld in een gemengde omgeving met VMware en Xen. Bron: Techworld