OpenStack is een open source alternatief voor cloudinfrastructuren als Microsofts Azure of Amazons EC2. Klanten van Rackspace hebben sinds gisteren de optie om voor servers met de open source IaaS-software te kiezen.

'Geen lock-in'

OpenStack is een langverwachte cloudoplossing. Een deel ervan, de opslagfunctionaliteit, is al twee jaar beschikbaar. Na een korte bètaperiode dit jaar is het platform inmiddels een volledige infrastructure-as-a-service, met bijvoorbeeld een databasesbibliotheek en back-upmogelijkheid.

Het voordeel van de open source software is volgens Rackspace dat bedrijven niet vastzitten aan een specifieke serverfabrikant, de zogenoemde vendor lock-in. OpenStack kan breed worden ingezet en draait op Linux- en Windows-servers.De cloudoplossing moet vendor lock-in vermijden.

Vuurdoop

De clouddienst heeft een vuurdoop gehad met het hosten van de hoofdsite van de Olympische spelen. Het bedrijf SOASTA gebruikte de site om de cloud stevig te testen en de laadtijden te meten tijdens pieken in het verkeer. Volgens Rackspace levert OpenStack 200 procent sneller dataverkeer dan concurrenten.

Hostingsbedrijf Nasuni voert regelmatig tests uit op cloudaanbieders en laat Webwerelds zustersite Infoworld weten dat dataverplaatsing nog problematisch is met OpenStack.

Snelheid betwijfeld

Testpersoneel van hostingtester Nasuni schoof eerder dit jaar 12 TB aan data tussen verschillende cloudproviders. Het verplaatsen van de data van Rackspace naar Amazon duurde vijf uur, maar andersom duurde volgens Nasuni bijna een week. “We hopen dat OpenStack net zo volwassen wordt als zijn concurrenten, maar momenteel is dit een issue voor Rackspace", aldus Nasuni-ceo Andres Rodriguez.

Rackspace ontkent dat er snelheidsproblemen zijn en zegt dat de test van Nasuni werd uitgevoerd tijdens een upgrade, waardoor de servers werden vertraagd. Het bedrijf publiceerde een eigen benchmarktest die aantoont dat de databases van Rackspace wel degelijk vlot zijn.