Groot nadeel van Drupal was tot nu toe dat gebruikers het zelf op een server moesten draaien, maar daar komt met Drupal Gardens dus verandering in. Sinds gisteren is de private beta voor deze

'Drupal as a Service' van start gegaan. De komende weken zullen 'een paar duizend' testers worden uitgenodigd om Drupal Gardens proef te draaien, zo schrijft Drupal-ontwikkelaar en CTO van commercieel uitbater Acquia Dries Buytaart op zijn weblog. Over een mogelijke open bèta wordt met geen woord gerept.

Gratis

Drupal is een content management system (cms) dat uit wordt gegeven onder de GNU GPL-licentie. Het portfolio van het systeem liegt er niet om. Onder de commerciële gebruikers prijken grote namen als het Witte Huis, persbureau Reuters en Intel.

Buytaart vergelijkt Drupal Gardens als een tegenhanger van andere webplatformen. “Zie het als een Wordpress.com of Ning, maar dan met de kracht van Drupal”, schrijft hij. Het belangrijkste verschil met het blogplatform en framework voor sociale netwerken is dat Drupal Gardens vooral bedoeld is voor bedrijfswebsites, die bijvoorbeeld meerdere bloggers willen ondersteunen en waarop uitgebreide fora draaien.

Om meer gebruikers te lokken zal Drupal Gardens vanaf de launch tot het einde van het jaar volledig gratis zijn. Daarna zullen bepaalde functies voor grote organisaties betaald worden.