Het Windows Phone-team voert enkele veranderingen door, waaronder een aanpassing van de developersvoorwaarden. Daarin was open source eerst verboden: drie licenties (GPLv3, AGPL en Lesser GPL) werden expliciet genoemd en mogelijk viel er meer open source onder het verbod. Dat geldt niet alleen voor apps, maar ook voor onderdelen daarvan, zoals libraries.

Wel toegestaan

Microsofts nieuwe directeur voor open source communities, Gianugo Rabellino, blogt nu dat open source wel is toegestaan op Windows Phone. Hij haalt het laatste stuk aan van de Windows Phone-aankondiging waarin een herziening wordt beloofd om meer open source toe te staan. De developervoorwaarden worden binnenkort aangepast “zodat duidelijk is dat we ook applicaties toestaan onder de Eclipse Public License, de Mozilla Public License en andere, soortgelijke licenties”.

“We begrijpen dat er behoefte is aan verduidelijking wat betreft ons beleid voor applicaties die worden gedistribueerd onder open source-licenties”, schrijft het Windows Phone-team. “De Marketplace Application Provider Agreement (AP) staat al applicaties toe onder de BSD-licentie, de MIT-licentie, de Apache Software License 2.0 en de Microsoft Public License.” Daar worden dus Eclipse, Mozilla en mogelijk andere licenties aan toegevoegd.

Misverstand

Verder zegt het Windows Phone-team dat Microsoft de mogelijkheden blijft verkennen om aanvullende licenties voor open source-software toe te staan. Dit toont volgens Rabellino aan dat “we niet alleen luisteren naar de community en de huidige voorwaarden bekijken, maar ook proberen te reageren met meer duidelijkheid”. Het verbod op open source-licenties zou vooral een misverstand zijn over de formulering van de developersvoorwaarden, aldus Microsoft.