Als het Octrooicentrum Nederland het wil, kan het migreren naar een open-sourceomgeving zonder functionaliteit te verliezen. Dat stellen consultants van Bart IT in een onderzoek (alléén PDF). Zij schreven het rapport eind september op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken in het kader van het actieplan "Nederland Open in Beweging" van staatssecretaris Heemskerk. Het raport is nu pas naar buiten gebracht.

Het rapport moet dienen als een voorbeeld voor andere centrale overheden en helpen de angst voor migratie weg te nemen.

Complexe omgeving, dus gedeeltelijke overstap

"Ja, je kunt overstappen, maar niet 1-2-3", zegt Gerard Malipaard, een van de onderzoekers, in een reactie tegenover Webwereld. "Het is daar een redelijk complexe omgeving met heel veel contacten met derde omgevingen. Die koppelingen kunnen niet verloren gaan."

Met 108 geïnventariseerde werkplekken zou de organisatie juist erg overzichtelijk moeten zijn. De complexiteit zit naast de koppelingen met partners dan ook vooral in een aantal oudere systemen die nog niet vervangen zijn.

De onderzoekers kozen uiteindelijk voor een overgang naar thin clients. Daarbij worden legacy applicaties beschikbaar gesteld via de al aanwezige Citrix omgeving. De alternatieven waren afzien van migratie of een volledige migratie naar Linux systemen.

Voordeliger

De besparingen komen vooral uit de lagere onderhouds- en beheerskosten. Deze zullen met 10 procent dalen van 1.065.300 euro naar 935.500 euro per jaar. Met een prijskaartje van 606.660 euro over drie jaar wegen de investeringen in nieuwe software en de migratie nauwelijks op tegen de 621.505 euro die het project over die periode aan licenties had gekost.

Malipaard betwijfelt of dit rapport zal leiden tot een stormloop op open-sourcesoftware. "Er wordt al jaren geroepen dat er een grote open-sourcerevolutie zal komen, maar er is juist sprake van een evolutie. Projecten worden steeds volwassener en steeds vaker is een oplossing voor een bedrijf een no-brainer geworden, mede dankzij professionele ondersteuning."