Eric S. Raymond (in de open source-wereld bekend als ESR) is één van de grondleggers van de open source-beweging. Hij is ook auteur van het bekende essay The Cathedral and the Bazaar, waarin hij het verschil tussen traditionele ontwikkeling van gesloten software (de hiërarchische kerkorganisatie achter en in de kathedraal) vergelijkt met het open source-model (de bazaar). Dat boek heeft Netscape ertoe gebracht de broncode voor zijn browser vrij te geven, wat uiteindelijk heeft geleid tot Mozilla Firefox.

BSD voldoet

Volgens Raymond is de GPL tegenwoordig overbodig en voldoet de BSD-licentie prima als alternatief. Hij deed zijn uitspraken op de bijeenkomst van de lokale Linux-gebruikersgroep in Long Island (VS). Daar zei hij dat de GPL niet meer nodig is omdat bedrijven die open code gesloten maken hard genoeg worden afgestraft door de markt.

Volgens Raymond is het ontwikkelmodel van open source zoveel krachtiger dan de gesloten variant dat die laatste het altijd zal verliezen. En als er al op die manier gestraft wordt, dan is het niet nodig er ook nog eens advocaten bij te betrekken.

Angstopwekkend

Aan de andere kant vindt hij dat de GPL angst opwekt in de markt. Organisaties willen niet dat hun bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen doordat er een klein foutje is gemaakt in de code. Die dreiging kost volgens Raymond meer dan het oplevert. Vandaar dat de GPL niet meer nodig is. De BSD-licentie is wat hem betreft een goed alternatief. Die open licentie staat combinaties met gesloten code toe.

De blogger die melding maakt van de ketterij van Raymond, is het volstrekt niet met hem eens. Hij wijst op Apple, die open code zou hebben genomen voor Mac OS X en dat succesvol gesloten heeft gemaakt.

Tom Holwerda van OSnews gaat daar weer tegenin. Hij zegt dat alle open code van Darwin nog steeds is te downloaden, samen met de veranderingen. Holwerda schrijft ook dat de GPL voorlopig nog niet van het toneel zal verdwijnen. Maar dat wil niet zeggen dat er niet over mag worden gediscussieerd. En dat zal de komende tijd zeker gebeuren.

Bron: Techworld.nl