Open source is niet meer wat het geweest is. Tegenwoordig is het zowel meer als minder dan vroeger.

Laten we beginnen aan de ‘meer’-kant van de scheidslijn, met een groot getal: 19.000. Volgens de Black Duck software is dat het aantal open source projecten dat in 2009 van start is gegaan. Zoals Peter Vescuso van Black Duck mij vertelde: “Terwijl de economie en IT-budgetten omlaag gingen, was de open source gemeenschap bezig met coden.”

Mainstream

Aan de andere kant is het predicaat open source tegenwoordig niet meer cool, en je onderscheidt jezelf er ook niet meer mee van de rest, zegt Michael Skik van North Bridge Venture Partners. In plaats daarvan ligt de nadruk op wat het oplevert, waardoor open source “mainstream betrouwbaar en de facto onderdeel van het IT-landschap” is geworden.

Dus als open source van een paradepaardje in een werkpaard is veranderd, waar zijn al die ontwikkelaars dan mee bezig? Een steeds kleiner aantal daarvan werkt voor gezonde open source software leveranciers. Het ouderwetse businessmodel – geef de code weg en verdien aan de ondersteuning – doet het namelijk niet meer zo goed. “De meer flexibele leveranciers zijn niet voor één gat te vangen en hebben meer manieren om geld te verdienen”, zegt Skok. Daarbij verwijst hij naar de uitgebreide professionele service en consulting die wordt geboden door Red Hat.

Applicatie ontwikkeling

Maar de echte open souce explosie, vertelt CEO van Black Duck Tim Yeaton, vindt plaats in enterprise applicatie ontwikkeling. In plaats van het van de grond af opbouwen van software, werken enterprise ontwikkelaars samen over de grenzen van hun bedrijven heen, om componenten te ontwikkelen die worden gedeeld onder open licenties. “Ze vermengen open source code met hun eigen ontwikkeling”, zegt Yeaton. Black Duck schat dat alleen al in de VS het gebruik van open source code in enterprise applicatie ontwikkeling gelijk staat aan zo’n 17 miljard dollar.

Skok noemt dit soort gebruik van open source ‘entersource’, en hij ziet het voornamelijk als een manier om gezamenlijk te ontwikkelen. “Erg weinig van deze projecten zullen de kritieke massa krijgen die nodig is om er een heel bedrijf te dragen”, denkt hij. Daar voegt hij aan toe dat een goed product niet betekent dat het een goed open source project is. Het is zelfs omgekeerd, zegt hij. Eerst heb je een gemeenschap nodig, en dan pas een project om die gemeenschap te bedienen.

Spannende gebieden

De gemeenschap rond mobiel is natuurlijk groot genoeg om allerlei projecten te ondersteunen; Black Duck telt alleen al in 2009 224 nieuwe projecten rond Android. Maar daar gaat de gezondheidszorg bijvoorbeeld ruim overheen, met een totaal van 800 projecten. En ook de overheid omarmt open source zoals nooit tevoren. Open source lijkt echt onontbeerlijk voor de overheid in de VS.

Maar als je het mij vraagt wordt analysesoftware een van de meest spannende open source gebieden. Zo maakt Apache Hadoop het mogelijk om analyses uit te voeren op petabytes aan data, op normale hardware. Met Hadoop en open source NoSQL databases wordt de tijd geminimaliseerd die dit soort analyse in beslag neemt. Daardoor veranderen de regels van het spel, omdat dit soort analyses vroeger heel erg gespecialiseerde kennis vergde, en heel dure hardware en software. Nu komt het beschikbaar voor een veel bredere doelgroep.

Zelfs Microsoft

Het ziet ernaar uit dat het verwerken van al die gegevens vooral in de cloud zal gaan plaatsvinden, waar dit soort diensten aangeboden zal worden aan al degenen die berekeningen van zulke monsterachtige proporties moeten uitvoeren. De cloud is sowieso helemaal vervlochten met open source, en wel op twee manieren. Ten eerste zijn multitenant open source stacks de default platformen geworden voor SaaS diensten. En ten tweede worden open API’s van bijvoorbeeld Google en Amazon door veel mensen beschouwd als open source. Dat lijkt mij wat ver te gaan (Google Maps API open source?), maar veel mensen in de branche lijken deze herdefiniëring te accepteren.

Dus zo gaat het: Open source bedrijven hebben het moeilijk, maar open source verspreidt zich toch met een snelheid die iedereen twee jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. Zeker als je de gigantische open source inspanningen meetelt van IBM, Oracle, en ja, zelfs van Microsoft.

Bron: Techworld