De sites van de twee Britse distributeurs waar de minicomputer was te krijgen, Premier Farnell en RS Components, raakten overbelast op het moment dat de Raspberry Pi gisterochtend in de verkoop ging. Binnen minuten waren alle 10.000 units op en moesten klanten het doen met een pre-orderpagina.

Lange ARM van Linux

Het computertje is ontwikkeld door David Braben, bekend van het computerspel Elite uit begin jaren 80. Het draait op een 700 Mhz ARM-processor en Debian GNU/Linux, browser Iceweasel, office suite Calligra en programmeertaal Python worden erop meegeleverd.

Het apparaatje komt in twee varianten. Model A heeft twee uitgangen: een USB-uitgang voor toetsenbord (of eventueel een hub) en een HDMI-uitgang voor de monitor. Model B heeft een USB-uitgang extra (via een geïntegreerde hub) en een 10/100 ethernet controller. Vlak voor de launch werd bekend dat Model A geen 128 MB aan geheugen zal hebben, maar het dubbele daarvan. Voor Model A moet 25 dollar (ongeveer 19 euro tegen de huidige koers) worden neergelegd, terwijl Model B 35 dollar (rond de 26 euro) kost.

A en B

De namen Model A en Model B zijn verwijzingen naar de BBC Micro, een systeem voor de onderwijssector ontwikkeld door Acorn. Dat is geen toeval, aangezien Acorn ook de ARM-processor heeft ontwikkeld. Daarnaast is de Raspberry Pi primair bedoeld voor scholen. Ontwikkelaar Braben wil het informaticaonderwijs een steuntje in de rug geven met zijn ultragoedkope minicomputer.

Raspberry Pi