Microsoft maakte op 10 september de komst van de nieuwe open source organisatie CodePlex Foundation bekend. Het beloofde toen binnen 100 dagen een bestuur te vormen. Die deadline passeerde op 19 december zonder enig resultaat, merkt jurist Andrew Updegrove op in een bericht op The Standards Blog. Op de site van CodePlex staat sinds enkele weken wel een vacature.

Ramji

De CodePlex Foundation heeft nu nog altijd als tijdelijk hoofd Microsoft-manager Sam Ramji, die al heeft aangekondigd bij Microsoft te vertrekken. Ramji, senior director of Platform Strategy, was een van de grootste voorvechters voor open-source binnen Microsoft.

Het bestuur bestaat nu naast Ramji uit slechts vijf man, waarvan vier Microsoft-werknemers en één medewerker van partner Novell, naast een open source-ontwikkelaar op Microsofts .NET-platform.

'Slechte opzet'

Updegrove haalde eerder flink uit naar de CodePlex Foundation. Hij stelt dat de stichting een te rigide fundament heeft, een slechte structuur voor toezicht heeft, teveel autoriteit aan de top toekent, en daarmee te weinig macht overlaat aan andere patijen die willen toetreden.

Microsoft heeft die eigen stichting opgericht, omdat er volgens het bedrijf nagenoeg geen brede open source-organisaties zijn. De meeste zouden slechts gericht zijn op een specifiek open source-project, zoals Apache of Firefox.