Het OpenSync-project ontwikkelt een oplossing waarbij alle communicatie wordt omgezet naar xml-berichten. Hierdoor wordt het mogelijk niet alleen plugins voor veel verschillende randapparaten te maken, maar ook om allerhande applicaties te ondersteunen.

"Er zijn wel applicaties aanwezig die een enkele mobiele telefoon of pda ondersteunen, maar er is niets dat meerdere devices ondersteunt op alle platformen", vertelt OpenSync-voorman Armin Dauer. Hij wil naast Linux waar goede ondersteuning voor mobiele apparaten nog een probleem is, ook andere platformen als Mac OS X en Windows ondersteunen. "Met dit project is er een raamwerk, waarin verschillende plugins kunnen worden gehangen ook van leveranciers die dit als gesloten software willen doen."

Hacken in Nederland

Dit weekeinde zijn er een vijftal ontwikkelaars neergestreken in Amsterdam om de laatste hand te leggen aan de release 1.0. Helemaal zeker is het nog niet of de release direct afkomt of later in de maand, maar Dauer denkt dat het weekend het project een boost geeft. "Samen krijg je nu eenmaal veel in een korte tijd voor elkaar."

De keuze voor Nederland heeft alles te maken met de sponsoring voor het evenement door IBM en Stichting NLNet, dat zich richt op ondersteuning van open-sourceprojecten. Dauer hoopt op meer support om daarmee apparaten aan te schaffen en het protocol te ontcijferen. Inmiddels is het protocol van Palm al achterhaald en als plugin beschikbaar.