Ximian – bekend van haar desktop-software voor Linux en Unix – kondigde maandag de oprichting van het Mono Project aan. Doel is een `op Linux gebaseerde open-source versie van het .Net ontwikkelplatform van Microsoft te maken. Dit platform is voor Microsoft voor de nabije toekomst van groot belang. Via .Net zullen allerlei diensten via internet worden aangeboden. Ook worden persoonlijke gegevens van de gebruikers centraal opgeslagen op grote servers. Microsoft hoopt veel geld te verdienen met het verkopen van de diensten. Miguel de Icaza – CTO van Ximian – vind het idee achter .Net interessant genoeg om mee aan de slag te gaan, maar stelt in een persverklaring dat er te veel beperkingen aan verbonden zijn. Microsoft heeft weliswaar de programmeertaal C# (uit te spreken als C Sharp) en haar Common Language Infrastructure (CLI) – bouwstenen voor .Net – voorgelegd aan onder meer het W3C (de organisatie die over standaarden op het internet gaat), maar dit is volgens De Icaza niet genoeg.

Beperkingen

"De beperkingen van het `shared souce' licentiemodel belemmeren de ontwikkeling van commerciële applicaties voor andere platforms dan Windows, zoals Linux, Solaris en Unix", zo zegt De Icaza. Het Mono Project moet dit gat vullen, zodat ontwikkelaars ook voor deze platformen .Net-achtige diensten kunnen ontwikkelen, zonder dat zij zich hoeven te conformeren aan Microsoft. Het Mono Project zal onder meer een C# compiler voor Linux bevatten, een virtual machine en een Common Language Runtime `just-in-time compiler'. Ontwikkelaars moeten hiermee in staat zijn om applicaties te ontwerpen die geheel compatible zijn met Microsofts CLI. De applicaties zullen vanzelfsprekend geschikt zijn voor Linux, Solaris en Unix, maar zullen ook kunnen draaien op Windows. Zo ver is het echter nog niet, Ximian hoopt de code voor .Net ergens halverwege het volgend jaar klaar te hebben.

Mogelijke problemen

Microsoft zegt het initiatief te verwelkomen. "We beschouwen dit als een duidelijke bekrachtiging van de .Net-strategie", zo stelt product manager Tony Goodhew tegenover CNet. Maar de man waarschuwt voor mogelijke problemen bij het mixen van een open-source versie van .Net met de `officiële'.