De verplichte overeenkomst voor app-aanbieders op Phone 7 doet open source in de ban. Software die valt onder open source-licenties is niet toegestaan in de Windows Marketplace Microsoft noemt als specifieke voorbeelden de GPLv3 (General Public License), AGPL (Affero GPL) en de Lesser GPL. Ook andere, niet door het bedrijf genoemde, open licenties zijn uitgesloten van de app store.

Apps en elementen

Deze wijziging in Microsofts overeenkomst (pdf) is opgemerkt door open source-evangelist Jan Wildeboer van Linux-leverancier Red Hat. Hij blogt dat de Windows Phone-maker open source in de ban doet, maar benadrukt daarbij dat dit niet álle open source betreft. Het verbod geldt wel voor software die open source-elementen, zoals libraries, gebruikt.

Het bewuste Microsoft-document is in september vorig jaar nog aangepast. De maand ervoor heeft de GPL in de Verenigde Staten flink aan belang gewonnen. Een Amerikaanse rechtbank heeft de open source-licentie toen namelijk rechtsgeldig verklaard. Dit was de uitkomst van een principiële rechtszaak van de Free Software Foundation om GPL-schending aan te pakken, maar vooral om de juridische status van de GPL te valideren.

Patenten en jailbreaks

Alledrie de GNU-licenties (GPLv3, AGPL en Lesser GPL) die Microsoft verbiedt voor de Windows Phone Marketplace zijn gebaseerd op de nieuwe regels die zijn neergelegd in versie 3 van de GPL (GPLv3). De belangrijkste wijzigingen daarin zijn voorzieningen tegen softwarepatenten en hardwarematige beperkingen op softwarewijzigingen (zoals bijvoorbeeld jailbreaks).

Voor applicaties gelden enkele vereisten, waaronder (als laatste genoemd) dat de app geen software, documentatie of andere materialen bevat die onder een ‘uitgesloten licentie’ vallen. Het is ook niet toegestaan dat een app deels of geheel komt te vallen onder zo’n verboden licentie.

De ‘excluded licenses’ worden bovenaan het document uitgelegd. Verboden is elke licentie die vereist dat wijzigingen in of distributie van de software ook valt onder diezelfde licentie. Dit slaat rechtstreeks op de GPL. Ook niet toegestaan zijn licenties die permissie geven voor het combineren van software met open source-software of het samen daarmee distribueren. Dit slaat rechtstreeks op de Lesser GPL.

Ook Microsofts licentie

Daarmee zouden de nieuwe voorwaarden mogelijk ook Microsofts eigen open source-licenties Ms-RL (Microsoft Reciprocal License) en Ms-PL (Microsoft Public License) verbieden. Dat stelt open source-veteraan Simon Phipps, voorheen in dienst bij Sun en sinds maart vorig jaar directeur bij het Open Source Initiative (OSI) dat de Ms-RL en Ms-PL heeft goedgekeurd.

Hij blogt dat open source-licenties zoals die van BSD en Apache mogelijk wel zijn toegestaan volgens Microsofts regels. Dat valt niet met zekerheid te zeggen omdat de voorwaarden stellen dat de verboden licenties “niet beperkt zijn tot de GPLv3-licenties”, zonder dat te specificiëren. “Dus dat maakt het onmogelijk om bijvoorbeeld de Eclipse Public License of de Mozilla Public License te gebruiken.”

Naar voorbeeld Apple

In juli vorig jaar heeft Apple al GPL-software geweerd uit zijn app store. Dat heeft in november nog tot een conflict geleid, toen een app-maker de open source-mediaspeler VLC had gebruikt voor een iPhone- en iPad-app. De oorspronkelijke maker van VLC, Videolan, protesteerde dat Apple de GPL schendt. Apple heeft dat conflict opgelost door VLC uiteindelijk uit de iTunes App Store te verbannen.

Update:

Verduidelijkt dat "de drie GNU-licenties" verwijzen naar de drie open source-licenties die Microsoft bij naam noemt in het verbod op open source in de voorwaarden voor app-makers.

Update2:

Hans Bos van Microsoft Nederland meldt Webwereld in een schriftelijke reactie:

"De Windows Phone Marketplace ondersteunt verschillende open source-licenties, inclusief BSD, MIT, Apache Software Licence 2.0, MS-PL en andere vergelijkbare licenties. Wij herzien het ‘Application Provider Agreement’ periodiek en wij verkennen daarbij de mogelijkheid om deze aan te passen, gebaseerd op feedback van onze klanten en ontwikkelaars om additionele, op open source gebaseerde applicaties te faciliteren."