"De website www.ososs.nl is een van de belangrijkste middelen van programma OSOSS om overheidsorganisaties te stimuleren open standaarden toe te passen in hun informatiesystemen en hen te informeren over de mogelijkheden van open source software", zo luidt de voornaamste doelstelling van het project.

OSOSS wil naar eigen zeggen 'concrete ondersteuning bieden in de vorm van voorlichting, kennisuitwisseling en instrumenten'. Hiermee zou elke overheidsorganisatie zelf open standaarden en open source software moeten kunnen toepassen.

Een loffelijk streven, zo vinden velen. De onlangs gelanceerde overheidssite leunt zelf echter gedeeltelijk op producten van Microsoft, zo blijkt uit gegevens van Netcraft.com. Als besturingssysteem wordt Windows 2000 gebruikt, als serversoftware IIS 5.0. De open-sourcewereld biedt hiervoor veelgebruikte alternatieven als Linux en Apache.

Tijdelijke oplossing

Een woordvoerder van OSOSS geeft toe dat onderdelen van de huidige site inderdaad op Windows 2000 en IIS 5.0 van Microsoft draaien. "We hebben daar goede redenen voor gehad. Deze Win2k- machine is gebruikt omdat deze snel beschikbaar was voor de hosting en de machine is voldoende krachtig om de site te serveren. Dit is een tijdelijke oplossing. Binnenkort draaien we op een Linux-machine."

De voordelen van open-source zijn volgens OSOSS evident: "Open-sourcesoftware draagt bij aan de betrouwbaarheid en veiligheid van systemen. Het stelt de gebruiker in staat om de exacte werking te verifiëren, zodat deze ook in zeer kritische omgevingen kan worden ingezet."

Ook de duurzaamheid van software wordt volgens het programma groter. "Doordat de programmacode beschikbaar is, kan deze te allen tijde worden aangepast zowel voor onderhoud als beheer, ook door andere leveranciers. Hierdoor wordt innovatie, keuzevrijheid en de onafhankelijkheid van één softwareleverancier bevorderd."

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 27 mei 10:00 uur:</b> Reactie van OSOSS toegevoegd. Het bureau was maandag pas bereikbaar voor commentaar. De eerdere suggestie in het artikel dat de site 'zwaar' op Microsoft zou leunen, bleek niet terecht.</i>