De Ono applicatie is gratis beschikbaar. Vooralsnog werkt hij alleen voor de Azureus BitTorrent client. Ono moet de netwerken van providers ontlasten. Filesharing slokt namelijk veruit het grootste deel van bandbreedte op.

P2p gaat lokaal

P2p-verkeer is notoir netwerkinefficiënt, omdat het geen onderscheid maakt tussen een pc in Verweggistan of de computer van de buurman, hoewel de kosten van het netwerkverkeer naar de buurman aanzienlijk goedkoper zijn. Het lokaal maken van het p2p-verkeer, bij voorkeur zelf het verbinden van pc's binnen één provider, biedt hier een potentiële oplossing. Pakketjes hebben dan minder 'hops' nodig naar hun bestemming en dat ontlast de 'pijpleidingen' van het internet aanzienlijk.

Ono is niet de eerste vinding op dit gebied. Onlangs kondigde een consortium van Amerikaanse isp's, Bittorrent Inc en Limewire P4P-technologie aan, waarmee p2p-applicaties informatie delen met providers over de locatie van peers. Daarmee kan de efficiëntie fors toenemen.

Informatie van Akamai

Ono heeft een groot voordeel doordat de applicatie functioneert zonder medewerking van de providers. In plaats daarvan maakt applicatie gebruik van locatiegegevens van computers die worden verzameld door Akamai, het grootste Content Delivery Network (CDN) ter wereld.

Om de servers van contentaanbieders te ontlasten maakt Akamai gebruik van meer dan 10.000 geografische verspreide servers waar kopieën van populaire content wordt opgeslagen. Internetters die de content opvragen, worden door Akamai naar de dichtstbijzijnde server gedirigeerd.

Van deze informatie maken de ontwikkelaars van Ono nu gebruik om het p2p-verkeer te stroomlijnen. En met succes: uit tests blijkt dat Ono de downloadsnelheid van bestanden gemiddeld met 207 procent opkrikt, melden de onderzoekers. Aan Ono wordt overigens al een jaar geschaafd en de plug-in is volgens de wetenschappers al ruim 150.000 keer gedownload.