De organisatie die 15 jaar lang open standaarden bij webbrowsers heeft gepromoot, heft zichzelf op omdat ze overbodig is geworden. Web Standards Project-manager Aaron Gustafson stelt in een blogpost getiteld 'Our work here is done' dat de inzet van de standaardenclub niet meer nodig is, omdat open standaarden breed worden geïmplementeerd door browsermakers en ontwikkelaars.

Wegens succes gesloten

“Dankzij het harde werk van WaSP-leden en de steun van andere ontwikkelaars is de visie van Tim Berners-Lee op het web als een open, toegankelijke en universele gemeenschap grotendeels realiteit", schrijft Gustafson. Hoewel er volgens hem nog wel werk te verrichten valt, is de organisatie daarvoor niet meer nodig.

“Het werk is nog niet klaar", aldus de WaSP-manager. “Maar in plaats van het werk van een kleine actiegroep is dit het werk geworden van tienduizenden ontwikkelaars die ervoor willen zorgen dat het web een vrij, open, interoperabel en toegankelijk alternatief is voor native apps en gesloten ecosystemen."

Browseroorlog jaren 90

WaSP werd in 1998 opgericht in de tijd dat Microsoft en Netscape vochten om browserdominantie. Een aantal webontwikkelaars was bang dat deze concurrentiestrijd ten koste zou gaan van een open web. Beide makers pasten HTML in hun optiek zo aan dat ze incompatibel met elkaar werden en er van een open standaard geen sprake meer was.

Een paar jaar later had de organistatie bereikt dat grote browsermakers zich vastlegden aan bijvoorbeeld HTML en CSS zoals deze zijn gespecificeerd door de standaardenorganisatie W3C. De rol van WaSP bestond in de jaren daarna vooral in het voorlichten van ontwikkelaars om standaardspecificaties na te streven om websites compatibel te houden.