Dat stelt standaardenspecialist Andrew Updegrove, die de gebruiksovereenkomsten voor Suns Open Document Format (ODF) vergeleek met Microsofts Office 2003 XML Reference Schemas.

Hij kwam tot de conclusie dat beide gebruiksovereenkomsten hun gebreken hebben. Zo beschermen Sun en Microsoft wel de eigenaar van het patent en de gebruiker, maar niet de onafhankelijke softwareleverancier. "Ook ontbreekt de intentie om een overeenkomst op te stellen voor diegenen die het patent eventueel willen kopen", aldus Updegrove.

De analist heeft veel kritiek op de manier waarop Microsoft zijn standaarden openstelt. De softwarefabrikant zou er op uit zijn Sun de pas af te snijden maar daarvoor zo weinig mogelijk overhebben.

"Sun is gecommiteerd, Microsoft niet", vervolgt Updegrove. "Sun heeft niet alleen een overeenkomst met OASIS, maar garandeert ook een uitbreiding voor toekomstige Office-formaten. Om die reden is de gebruiksovereenkomst van Sun superieur aan die van Microsoft."

Het advies van de analist is kort maar krachtig: "Als Microsoft zich nuttig wil maken, dan moet het een overeenkomst sluiten voor alle toekomstige versies van zijn XML Schemas."

Eind november kondigde Microsoft aan de bestandsformaten van Word, Excel en PowerPoint, die in Office 12 op de XML-schemas zijn gebaseerd, openbaar te maken.

Onder welke voorwaarden Microsoft de Office-formaten gaat vrijgeven is nog niet bekend. Ecma, de organisatie die zich momenteel buigt over de formaten, heeft zijn goedkeuring nog niet gegeven.